Annons

Vill bygga linbana över Borås

Borås Liknande planer finns redan i både Göteborg och i Skövde. Nu sällar sig Borås till städerna där en linbana kan bli lösningen på stadens kollektivtrafikutmaningar.

Det är allianspartierna i Borås som presenterar idén om att införa en linbana mellan Resecentrum och Hässleholmen, med ett stopp vid sjukhuset längs vägen. Tanken är att linbanan ska avlasta den busslinje som trafikerar sträckan i dag.

– Vi har tittat på hur kollektivtrafiken ser ut och där är den stora belastningen. Men även andra sträckningar är möjliga. Ett stopp vid djurparken skulle till exempel kunna vara attraktivt, säger Morgan Hjalmarsson, kommunalråd för Liberalerna, ett av partierna bakom motionen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men det är i första hand som transportmedel linbanan är tänkt, inte som turistattraktion. Även om Morgan Hjalmarsson menar att det är ett mervärden som en linbana har i förhållande till andra kollektivtrafiklösningar. Han lyfter även andra positiva aspekter.
– Den ger ett väldigt litet intrång i gatumiljön. Dessutom drivs den av el som är mer miljövänligt och ger mindre buller än vad bussar gör.

En nackdel som kritiker redan lyft är priset.

Annons

– Visst är det så att det låter dyrt men om man jämför med att skapa egna bussfiler och kanske riva hus för att riktigt långa bussar ska kunna ta sig runt så behöver det kanske inte bli så stor skillnad.

Läs ocksåBasket ska blocka otrygghet på Hässle torg efter skottlossning

Ett annat problem är att det tar många år att gå från idé till färdig bana. Problemen i kollektivtrafiken i Borås behöver en lösning idag.

– Vi får givetvis titta även på andra lösningar. Det kommer ta några år innan den är på plats, säger Morgan Hjalmarsson.

Annons

Du säger det som att du vet att det blir av?

Läs ocksåPolitikerna vill att göteborgarna ska åka kollektivt – men har chockhöjt priset

– Ja, det är ju givetvis tanken när man lägger fram ett sådant här förslag.

Läs också Nytt besked: bostadskoncern får ordna vakter i kollektivtrafiken Hyresgäster i Göteborg slapp betala vakter i kollektivtrafiken – nu tas domen om Fel att låta hyresgäster betala vakter i kollektivtrafiken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.