Annons

Vindkraftverk på tak monteras ner

Göteborg ​För drygt ett år sedan installerade Familjebostäder en vindsnurra på taket till ett hyreshus i Bergsjön i norra Göteborg. Men nu avbryts experimentet och snurran monteras ner i förtid, rapporterar Radio Göteborg.

​- Det var problemet med alla ljud som gjorde att vi fattade det här beslutet. Vi vill inte att hyresgästerna ska störas mer än nödvändigt, säger Mattias Pettersson, energistrateg hos bolaget, till Västekot.
Redan när snurran installerades i mars förra året betonade Familjebostäder att det handlade om ett pilotprojekt. Bolaget ville testa om vindkraft på tak var en framkomlig väg för att bidra till en närproducerad och koldioxidfri energiproduktion.
Installationen följdes med stort intresse av hyresgästerna på Siriusgatan och många var också mycket positiva till satsningen. Men ganska snart kom klagomålen på att den sju meter höga vindsnurran förde för mycket väsen.
”Som om någon slår med en kastrull i väggarna” har en av hyresgästerna beskrivit oljudet.
Familjebostäder kunde konstatera att oljudet berodde på att tornet vibrerade och den första åtgärden blev att fylla tornet med sand för att göra det tyngre.
Men vare sig den åtgärden eller de senare försöken att stabilsera snurran har hjälpt mot oväsendet. Dessutom har det också visat sig att vindsnurran inte producerat el i den omfattning som utlovats.
Experimentet med vindsnurran har kostat Familjebostäder runt en miljon kronor men bolaget kommer att få tillbaka en del av de pengarna från tillverkaren eftersom verket inte gett utlovad effekt.
Enligt radio Göteborg kommer nu Chalmers att fortsätta testa vindsnurran ute på Hönö i stället.

Annons
Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Fem år senare – nu har Fagersta till slut ett kommunalt bostadsbolag "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Kommunen som går mot strömmen - här startas en ny allmännytta Han blir ny vd för Uppsalahem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.