HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Vinst kan bli skolrust

Ljusdal Ljusdalshem gjorde en vinst på 18 miljoner förra året. Nu vill kommunen använda hälften av summan till renovering av en skolaula. "Dubbelbeskattning", menar Hyresgästföreningen.

Kommunala Ljusdalshem har drygt 2 000 lägenheter på fyra orter i kommunen och gjorde alltså en stor vinst i fjol. En vinst som Hyresgästföreningen menar borde stanna i företaget och användas till bland annat renoveringar. Kommunstyrelsen i Ljusdal däremot vill renovera Slottegymnasiets aula för 9,6 miljoner kronor och använda bostadsföretagets vinstpengar till det.

– Även om Ljusdalshem gjorde ett bra resultat 2014 så är det inget rikt företag. Det här överskottet borde användas för underhåll och för framtida nyproduktion, dessutom betalar vi redan kommunalskatt. Ska vi hyresgäster betala för kommunala investeringar med vår hyra också så blir vi dubbelbeskattade, säger Anna Lena Andersson, aktiv i Hyresgästföreningen i Ljusdal. 

Läs ocksåHär har hyresgästerna en egen gruva – följ med ner i underjorden

I ett pressmeddelande skriver Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle: ”Kommunen hänvisar till lagstiftningen om allmännyttiga kommunala bostadsbolag, trots att lagen säger att kommunen får ta ut vinstmedel endast om det ryms inom ramen för bostadsförsörjningsansvaret och främjar integration och social sammanhållning. Hur en renovering av en aula och en betongpark har något med kommunens bostadsförsörjningsansvar är svårt att förstå.”

Förhandlingsledare Owe Hellberg på Hyresgästföreningen i Gävle menar att lagstiftningen är otydlig och att kommunerna väljer att tolka lagen olika. Han tillägger också:

– Om politikerna tycker att det finns så stora marginaler i Ljusdalshems ekonomi att man kan plocka ut nästan 10 miljoner kronor ur företaget på bara ett år så finns det ingen anledning att höja hyrorna de kommande åren.

Läs ocksåHär slipper hyresgästerna hyreshöjning 2021

När Gävles kommunfullmäktige för första gången tog beslut om att vinster från bostadsföretaget Gavlegårdarna skulle användas till annan kommunal verksamhet överklagade Hyresgästföreningen beslutet till förvaltningsrätten som gav kommunen rätt.

Läs också Simon Safari om stadens budget: "De vill utradera allmännyttan" Förskola blir lägenheter i Malå Här säljer allmännyttan gärna – men inga köper

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.