Annons

Trots klagomål – Willhem höjer hyrorna i Storgöteborg

Göteborg Willhem kritiseras på bred front av västsvenska hyresgäster. Samtidigt höjer bolaget nu hyrorna för tusentals lägenheter i Göteborg och Partille.
Bertil Johansson visar upp ett trasigt elskåp hos Willhem på Meteorgatan.
Foto: Gustaf Görfelt
Willhem fick sämst betyg när Hyresgästföreningens medlemmar i Storgöteborg i fjol satte betyg på sina värdar. Bertil Johansson bor på Meteorgatan i Bergsjön, i ett område som Willhem tog över för ett år sedan. Han har inte mycket till övers för sin nya värd. "Jag har själv arbetat som fastighetsskötare, men hade jag jobbat som de gör här hade jag fått sluta", säger Bertil Johansson. (Arkivbild)

Willhem har vuxit snabbt i Västsverige.  Förra året köpte Willhem exempelvis alla Akelius hyreshus i regionen, bland annat ett tusental lägenheter i Göteborgsområdet. Bolaget ägs av statliga Första AP-fonden, och är numera en av Göteborgs större privata hyresvärdar.

Men många hyresgäster är missnöjda. För några år sedan protesterade de boende i Biskopsgården när Willhem ville höja deras hyror. Hyresgästerna ansåg att lägenheterna hade så stora underhållsbehov att hyrorna borde frysas tills bristerna var åtgärdade.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

I vintras kunde Hem & Hyra berätta att Willhem får sämst betyg av alla när Hyresgästföreningens medlemmar i Storgöteborg satt betyg på hur nöjda de är med sin värd. Bergsjöbon Bertil Johansson visade runt bland trasiga tvättmaskiner, urinstinkande trapphus, nedklottrade källare och uppbrutna lås på Meteorgatan.

Willhem har också nominerats till 2017 års upplaga av Hem & Hyras värstinglista Värsta Värden. Orsaken är att en oproportionerligt stor del av klagomålen från hyresgäster till Hyresgästföreningen Västra Sverige rör just detta bolag. Boende klagar bland annat över ständigt återkommande renoveringar som görs för att höja standarden efter utflyttning.

Annons

Willhem å sin sida menar att bolaget satsar långsiktigt på att komma ikapp med underhållet, och att man har satt in extra resurser.

Läs ocksåKyl och frys förstördes av kvarlämnad mat – hyresgäst krävs på 100 000 kronorEn tvådelad bild där den ena halvan visar ett tomt, öppet kylskåp och den andra halvan en hand som håller i svenska sedlar.

Samtidigt har man förhandlat med Hyresgästföreningen om att få höja årets hyror. När parterna möttes vid förhandlingsbordet hade Willhem med sig ett önskemål om en höjning på omkring en procent.

Nu står det klart att höjningen stannar på drygt hälften. Hyresgäster i Biskopsgården får en höjning på 0,56–0,58 procent, vilket motsvarar ungefär 35 kronor mer i månaden för en lägenhet som i dag har en månadshyra på 6 000 kronor.

I Bergsjön höjs hyrorna med 0,55 procent, och i Partille med 0,53 procent. Höjningen gäller från och med april.

Annons
Läs ocksåOro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre"Ann-Christin Berntsson och GlennRisto på Lantsågen i Trollhättan.

Senast Willhem höjde hyrorna i Göteborg var i januari förra året. Hyresgäster i Bergsjön fick då dessutom ett extra påslag, på grund av en kvardröjande uppgörelse med den tidigare förvaltaren Västerstaden.

LÄS MER: Så mycket höjer västsvenska värdar hyran – hela listan

Fakta: Willhem
  • Willhem äger och förvaltar ungefär 25 000 lägenheter i Göteborg, Borås, Skövde, Trollhättan, Lysekil, Halmstad, Helsingborg, Stockholm, Malmö, Jönköping, Karlstad, Linköping, Eskilstuna och Västerås.
  • Huvudkontoret ligger i Göteborg.
  • Willhem ägs i sin tur av Första AP-fonden, en av fem buffertfonder i det allmänna inkomstpensionssystemet.
Pengar i en portmonnä.
Läs också Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Tusentals får smyghöjd hyra efter strandade förhandlingar: ”Fattar inte vad de håller på med” Trodde lägenheten var uppsagd – tvingas betala 53 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.