HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Trots klagomål – Willhem höjer hyrorna i Storgöteborg

Göteborg Willhem kritiseras på bred front av västsvenska hyresgäster. Samtidigt höjer bolaget nu hyrorna för tusentals lägenheter i Göteborg och Partille.
Bertil Johansson visar upp ett trasigt elskåp hos Willhem på Meteorgatan.
Foto: Gustaf Görfelt
Willhem fick sämst betyg när Hyresgästföreningens medlemmar i Storgöteborg i fjol satte betyg på sina värdar. Bertil Johansson bor på Meteorgatan i Bergsjön, i ett område som Willhem tog över för ett år sedan. Han har inte mycket till övers för sin nya värd. "Jag har själv arbetat som fastighetsskötare, men hade jag jobbat som de gör här hade jag fått sluta", säger Bertil Johansson. (Arkivbild)

Willhem har vuxit snabbt i Västsverige.  Förra året köpte Willhem exempelvis alla Akelius hyreshus i regionen, bland annat ett tusental lägenheter i Göteborgsområdet. Bolaget ägs av statliga Första AP-fonden, och är numera en av Göteborgs större privata hyresvärdar.

Men många hyresgäster är missnöjda. För några år sedan protesterade de boende i Biskopsgården när Willhem ville höja deras hyror. Hyresgästerna ansåg att lägenheterna hade så stora underhållsbehov att hyrorna borde frysas tills bristerna var åtgärdade.

Läs ocksåÖstersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning

I vintras kunde Hem & Hyra berätta att Willhem får sämst betyg av alla när Hyresgästföreningens medlemmar i Storgöteborg satt betyg på hur nöjda de är med sin värd. Bergsjöbon Bertil Johansson visade runt bland trasiga tvättmaskiner, urinstinkande trapphus, nedklottrade källare och uppbrutna lås på Meteorgatan.

Willhem har också nominerats till 2017 års upplaga av Hem & Hyras värstinglista Värsta Värden. Orsaken är att en oproportionerligt stor del av klagomålen från hyresgäster till Hyresgästföreningen Västra Sverige rör just detta bolag. Boende klagar bland annat över ständigt återkommande renoveringar som görs för att höja standarden efter utflyttning.

Willhem å sin sida menar att bolaget satsar långsiktigt på att komma ikapp med underhållet, och att man har satt in extra resurser.

Läs ocksåPitebo får chockhöja hyran efter segdragen tvist - men hyresgästerna ger inte upp

Samtidigt har man förhandlat med Hyresgästföreningen om att få höja årets hyror. När parterna möttes vid förhandlingsbordet hade Willhem med sig ett önskemål om en höjning på omkring en procent.

Nu står det klart att höjningen stannar på drygt hälften. Hyresgäster i Biskopsgården får en höjning på 0,56–0,58 procent, vilket motsvarar ungefär 35 kronor mer i månaden för en lägenhet som i dag har en månadshyra på 6 000 kronor.

I Bergsjön höjs hyrorna med 0,55 procent, och i Partille med 0,53 procent. Höjningen gäller från och med april.

Läs ocksåSå kämpar Pia-Marie och Inga mot sina sjuka mammors skyhöga hyror: "Chockhöjning"Strid mo hyror på äldreboende

Senast Willhem höjde hyrorna i Göteborg var i januari förra året. Hyresgäster i Bergsjön fick då dessutom ett extra påslag, på grund av en kvardröjande uppgörelse med den tidigare förvaltaren Västerstaden.

LÄS MER: Så mycket höjer västsvenska värdar hyran – hela listan

Fakta: Willhem
  • Willhem äger och förvaltar ungefär 25 000 lägenheter i Göteborg, Borås, Skövde, Trollhättan, Lysekil, Halmstad, Helsingborg, Stockholm, Malmö, Jönköping, Karlstad, Linköping, Eskilstuna och Västerås.
  • Huvudkontoret ligger i Göteborg.
  • Willhem ägs i sin tur av Första AP-fonden, en av fem buffertfonder i det allmänna inkomstpensionssystemet.
Pengar i en portmonnä.
Läs också Kampen är över - Ann-Marie, 94, slipper hyreshöjning Hyrde ut lägenhet 500 procent dyrare på Airbnb – får behålla kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.