Annons

Rätt medel för att få rent i ugnen

Tester En skinande ren ugn kan kännas som en ouppnåelig dröm. Men med rätt medel och lite tålamod kan den bli verklighet.

Att rengöra ugnen är ett tufft jobb. Ett ingrott och illaluktande, kladdigt och sotigt jobb.

Ugnen i din lägenhet kan ibland vara som ett gnagande, dåligt samvete. Men lugn, det finns hjälp att få.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Det tyska laboratoriet PZT har på ­uppdrag av Hem & Hyra och ­Testfakta testat fem olika ugnsrengörings­medel. De har också testat att göra rent ­ugnen med såpa, som ett alternativ till de ­starkare och dyrare medlen för ugnsrengöring.

Laboratoriet testade rengöringsmedel genom att bränna in en fet och ­proteinrik sås och en sockrig kaksmet i ugnens sidor och på plåtar för att sedan försöka ta bort det med hjälp av de sex produkterna.

– Inbränningen motsvarar ungefär en ugn som har använts många gånger utan att rengöras alls, säger Thorsten Kutzner, testledare på PZT.

Läs ocksåHär är bästa dramaten för att dra hem maten
Rengöra ugnen. Inte det roligaste arbetet, men testpanelen åtog sig uppgiften.
Rengöra ugnen. Inte det roligaste arbetet, men testpanelen åtog sig uppgiften.
Så gjorde vi för att rengöra ugnen

Först försökte laboratoriepersonalen torka rent med hjälp av den mjuka och sedan med den hårda sidan av en tvättsvamp. Innan svamparna började ­användas fick varje ugnsrengörings­medel verka på plåtarna enligt ­respektive produkts instruktion.

Annons

När det gäller att ta bort den feta och proteinrika såsen var SC Johnsons Mr Muscle Ugn, Bistros Ugns- och grillrengöring och Electrolux Oven Care bäst. Bakresterna var Mr Muscle och HG allra bäst på att ta bort.

I en ugn återfinns den inbrända smutsen inte bara på plåtar och golv, utan också ofta på luckans insida och ­ugnens väggar. Att rengöra ugnen är därför särskilt ansträngande.

Läs ocksåBästa stekpannan som inte bränner maten

– Därför är det avgörande att medlet fäster på vertikala ytor, så att det får tid att arbeta, säger Thorsten Kutzner.

Laboratoriet testade också att låta alla medel verka i 16 timmar. Då visade sig att alla testade medel vara effektiva mot den inbrända maten. Alla utom Ajax klarade att få plåten ren med den mjuka sidan av svampen utan att lämna några rester.

– På de flesta paket står att man ska upprepa behandlingen enligt instruktionen om man inte får det rent. Men det stämmer inte alls med vad vi såg. Det bästa sättet att få rent om man inte lyckas på första försöket är tvärtom att lägga på medlet en gång till och sedan bara vänta, så går smutsen lätt att torka bort, säger Thorsten Kutzner.

Annons
Så betygsatte vi

I totalbetyget vägdes också användarvänlighet in. Laboratoriet kontrollerade att ugnsrengöringsmedlen kunde appliceras jämnt på en horisontell yta. Eventuella lukter och utsöndringar från produkterna som man utsätts för under användningen bedömdes. Här sticker det potenta ugnsrengöringsmedlet från Mr Muscle ut rejält.

Medlet luktade så starkt och gav upphov till sådan hosta att testingenjören valde att sätta på sig en andningsmask när han testade Mr Muscle-produkten.

Ugnsrengöringsmedlet från Mr Muscle är också det enda i testet som innehåller det starkt frätande, men tillåtna, ämnet natriumhydroxid.

Bäst i test för att rengöra ugnen är Bistro Ugns- och grill­rengöring. Medlet är bäst eller riktigt bra på att ta bort fett- och proteinsås, på att fästa på vertikala ytor och när det gäller användbarhet. Medlet ­luktar dessutom minst av alla testade ren­göringsmedel.

Bistro ugns- och grillrengöring
Totalbetyg 8,3
Konsumentkontakt
sterlingpolish.dk
Cirkapris per liter
80 kronor
Betyg rengöring köttsås
9 av 10
Betyg rengöring bakrester
6 av 10
Användarvänlighet
9 av 10
Kommentar Bäst i test. Nästan utan lukt.
Mr Muscle
Totalbetyg: 8,0
Konsumentkontakt
scjohnson.com
Cirkapris per liter
107 kronor
Betyg rengöring köttsås
9 av 10
Betyg rengöring bakrester
9 av 10
Användarvänlighet
4 av 10
Kommentar Bra rengöringsegenskaper och häftförmåga men skarp doft och avdunstning som orsakar andningsbesvär/hosta.
Electrolux oven care
Totalbetyg: 7,9
Konsumentkontakt
electroluxhome.se
Cirkapris per liter
400 kronor
Betyg rengöring köttsås
9 av 10
Betyg rengöring bakrester
6 av 10
Användarvänlgihet
8 av 10
Kommentar Bra rengöringseffekt på sås men mindre bra på bakrester. Bra häftförmåga på vertikala ytor. Ingen obehaglig doft, inga besvär.
HG ugns- och grillrengöring
Totalbetyg: 7,1
Konsumentkontakt
hg.eu
Cirkapris per liter
160 kronor
Betyg rengöring köttsås
8 av 10
Betyg rengöring bakrester
9 av 10
Användarvänlighet
7 av 10
Kommentar Bra rengöringseffekt på sås och bakrester. Fäster dåligt på vertikala ytor. Ingen stark doft, inga besvär.
Grumme gul såpa
Totalbetyg: 6,2
Konsumentkontakt
grumme.se
Cirkapris per liter
30 kronor
Betyg rengöring köttsås
5 av 10
Betyg rengöring bakrester
2 av 10
Användarvänlighet
9 av 10
Kommentar Fungerar enbart på inbränd sås och efter långtidsverkan. Bra häftförmåga på vertikala ytor. Doftar behagligt.
Ajax oven & microwave
Totalbetyg: 5,4
Konsumentkontakt
colgate.eu.com
Cirkapris per liter
80 kronor
Betyg rengöring köttsås
7 av 10
Betyg rengöring bakrester
3 av 10
Användarvänlighet
7 av 10
Kommentar Bra rengöringseffekt på sås, men dålig på inbrända bakrester. Fäster dåligt på vertikala ytor. Ingen stark doft, inga besvär.
Fakta: Natriumhydroxid tillåtet – men inte rekommenderat

Under Testfaktas laboratorietest valde testingenjören att använda andningsmask efter att de börjat hosta under testet av ett av ugnsrengöringsmedlen, Mr Muscle Ugn från SC Johnson. Produkten är den enda som innehåller det starkt frätande men tillåtna ämnet natriumhydroxid.

Varför väljer ni att använda ett ­kraftigt frätande medel i en produkt som vanliga människor ska an­vända i sitt eget kök, när det går att nå ett liknande resultat utan farliga ämnen?
– Den här produkten är säker och mycket effektiv för konsumenter och miljön, när den används enligt instruktion. Den uppfyller alla säkerhetskrav som ställs inom EU, säger moderbolagets SC Johnsons talesperson i ett skriftligt ­uttalande till Testfakta.

Susanna Norrthon Risberg, rådgivare på Kemikalieinspektionen, är inte förvånad över testperonens hosta.

– Natriumhydroxid är starkt frätande och det förvånar mig inte att det i form av spraydimma kan reta andningsvägarna, även i lägre koncentrationer, säger hon.

Varför får det här säljas när det finns produkter som ger liknande effekt utan det farliga ämnet?
– Produkter med natriumhydroxid får säljas till konsumenter, även i högre ­koncentrationer än vad vi har här, så länge förpackningen är försedd med en barnskyddande förslutning och märkt på rätt sätt med varningstext, symboler och skydds- och ­hanteringsanvisningar. Så länge det finns en efterfrågan så ­kommer den att säljas, trots att det finns ­mildare alternativ. Men Kemikalieinspektionens allmänna råd är att alltid titta på märkningen och välja det minst farliga ­alternativet för människa och miljö, säger Susanna Norrthon Risberg.

Läs också Många elgrillar för klena – Hem & Hyra har korat en vinnare Håll dig varm i höstrusket med bästa termosmuggen Hem & Hyra korar bästa krossade tomaterna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.