Annons

Dina växter – så överlever de när du reser bort

Tips & Råd ​Stannar växterna hemma när du åker på semester? Ingen snäll granne som kan vattna? Lugn! Det går att lösa vattningen ändå. Hem & Hyra tipsar om hur du gör.
Foto: Frida Ekman

​ Det bästa vore förstås om det i varje trappuppgång bodde någon med gröna fingrar som stannade hemma hela sommaren och med glädje tittade till grannarnas krukväxter när det behövdes. Så lyckligt lottade är de flesta inte, utan vi tvingas ta till olika knep för att växterna ska överleva fast vi själva är bortresta.

Det finns lösningar på problemet: Köp självvattnande krukor med inbyggt vattenmagasin så är halva jobbet gjort. Vet du med dig att du ofta är borta längre perioder på sommaren är det en bra investering.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

För enstaka krukor finns semestervattnare i form av bevattningssnören att köpa för en liten peng. Du kan också sticka ner ett vattenfyllt rör i krukan. Vattnet sipprar långsamt ner i jorden och vattnar växten efter hand. Ett alternativ som fungerar på samma sätt är att använda en petflaska fylld med vatten.

Så överlever dina växter semestern:

1. Vattna ordentligt. Oavsett vilken metod du använder så tänk på att vattna igenom alla krukväxter ordentligt innan du ger dig iväg. Sänk gärna ner dem i en hink ljummet vatten tills jorden slutar bubbla. Då är jorden fullmättad med fukt och växterna får åtminstone en bra start på ledigheten.

Annons

2. Undvik stark sol. Se till att dina krukväxter slipper stekande middagssol. Fäll ner markiser och persienner i söder- och västerfönster där solen gassar som värst. Växter på balkongen flyttas in i skuggan, helst till den plats på balkongen med mest lä.

Läs ocksåIda hyrde villa och förverkligade odlingsdrömmen – så fixar du vindruvorOdla vindruvor hemma är inte omöjligt

3. Använd plastade snören. Den enklaste formen av semestervattnare. Hela snöret måste genomfuktas innan du stoppar ner det i jorden med ena ändan och i en skål vatten i den andra. Ju större och törstigare växt desto större vattenkärl behöver du. Till stora krukor kan du ta 2 till 3 snören.

4. Många krukor? Skaffa plastbackar och lägg ett par brädor i varje för distans till botten. Lägg en bevattningsduk över som får hänga ner till botten. Vattna ovanpå duken tills nivån når upp till brädornas överkant. Ställ krukorna direkt på duken så suger de upp vatten underifrån.

Annons

5. Ihåligt rör. Ett ihåligt rör i terrakotta fungerar som vattenmagasin i en enskild kruka. Blötlägg röret innan användning. Du kan använda samma metod med en vanlig petflaska som du fyller med vatten och ställer upp och ner i krukan.

Läs ocksåOdla på uteplatsen: Så maxar du skörden på liten ytaAtt odla på uteplatsen behöver inte vara svårt.

6. Borta länge?  Ska du vara borta längre än en vecka mitt i högsommarvärmen? Då är det säkrast att trots allt be en snäll granne om hjälp att titta till dina växter.

Fakta: Gör ett vattenmagasin
  • ​Skaffa en kruka med tre hål cirka fem centimeter upp från botten. Fyll på med lecakulor upp till hålen.
  • Lägg i en bit fiberduk eller annat tyg så att jorden inte blandas med lecakulorna.
  • Fyll på med fräsch jord.
  • När du fyllt på med jord, planterat växterna och vattnat kommer det att finnas ett vattenmagasin på 5 centimeter i botten på krukan. När det börjar rinna ut på fatet är magasinet är fullt. Det tar några veckor för rötterna att växa till sig och hitta ner till vattenmagasinet.
Läs också Så lyckas du med palettbladen – lär dig från hemmaproffset Pumpor och spindlar – så fixar du festen till halloween Så här gör du för att komma igång med triathlon

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.