Annons

Hyra villa av privat­person – det här gäller

Tips & Råd När du ska hyra en villa i andra hand finns mycket att tänka på. Framför allt är det av stor vikt att du har ett mycket detaljerat hyreskontrakt – så att det framgår vad du ansvarar för.
Foto: Elin Kero

Att hyra ett hus på landet är många svenskars dröm. Men utan rätt förberedelser kan äventyret bli en dyr upplevelse.

Möjligheten att ta ut en högre hyra lockar lycksökare till villamarknaden. Inte ­sällan har husen i annonserna skyhöga månads­kostnader eller bristande standard och ­bekvämligheter.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Se därför alltid till att träffa ägaren och gör en ordentlig kontroll innan du slår till.

Andra regler. Det är privatuthyrnings­lagen – inte hyreslagen – som ligger till grund. Det innebär att du saknar ­besittningsrätt och kan bli uppsagd utan motivering.

Annons

Friare hyressättning. Hyran bestäms utifrån en schablon som bygger på husets marknadsvärde, inte bruksvärdet. Upp till 15 procents ­påslag tillkommer om bostaden är möblerad. Ofta ingår inte upp­värmning.

Läs ocksåDet här gäller när du hyr villa – fällorna du ska se upp med

Underhåll. Värden och hyresgästen har mycket större frihet att bestämma vem som ska ansvara för vilka delar av ­skötsel och reparation. Kom ihåg att detta kan ­medföra oförutsedda kostnader!

Extra utgifter. Läs kontraktet noggrant! Det vanligaste är att hyresgästen själv får bekosta ­sop­hämtning, sotning och snöröjning.

Annons

Undantag. Om du hyr villa av ett bostadsbolag gäller samma regler som om du hyr en ­lägenhet.

Läs ocksåIda hyrde villa och förverkligade odlingsdrömmen – så fixar du vindruvorOdla vindruvor hemma är inte omöjligt

Läs mer om att hyra villa här.

Fakta: Så här ser reglerna ut om du hyr villa

Att hyra från en privatperson innebär begränsade rättigheter.

Fakta: Se upp med lycksökarna

Det är inte ovanligt att andrahandshyror har hutlösa hyror – trots varierande standard. Hem & Hyras genomgång visar att en trerumsvilla på landet kan kosta så mycket som 20 000 kronor i månaden. Som hyresgäst har du begränsade möjligheter att påverka hyran, så välj med omsorg.

Läs också Undvik att bli lurad – detta får inte stå i hyreskontraktet Överhyra – så får du tillbaka pengar om du betalat för mycket Renovering av din hyresrätt – här är allt du behöver veta

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.