Annons

Så sover du bättre – tio tips för djupare sömn

Tips & Råd Vi får allt svårare att sova ordentligt. Stressiga jobb med allt mer odefinerade arbetstider är en av anledningarna. Men vår moderna teknik är också en riktig sömnbov.
Foto: Getty Images

Behöver du sova bättre?

Mobil, surfplatta och internet har ökat risken för en sämre nattsömn. ”Men den perfekta sömnen finns inte”, säger Christian Benedict, sömnforskare vid Uppsala universitet och författare till boken ”Sömn, sömn, sömn”.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vi sover alla dåligt då och då och en eller ett par sömnlösa nätter är ingen större fara.

Om du sover dåligt över tre gånger i veckan i över tre månader kan du behöva vända dig till en läkare för att utreda vad sömnen störs av.

Sömnen behövs för att kroppen och hjärnan ska få vila och återhämta sig. När vi sover lagras ny kunskap, nya intryck bearbetas, minnet stärks, medan annat rensas bort.

Läs ocksåKändisarnas avslöjar värsta stället de bott på: "Musskit och kaos"

– Det där med att sova på ­saken stämmer, konstaterar Christian Benedict.

Annons

En sömntjuv är den moderna ­tekniken som gör oss tillgängliga och håller oss uppe när vi borde gå och lägga oss och sova, förklarar han.

Sova bättre. Två av sömnforskaren Christian Benedicts tips är att skippa tung mat och att slänga ut mobilen ur sovrummet.
Sova bättre. Två av sömnforskaren Christian Benedicts tips är att skippa tung mat och att slänga ut mobilen ur sovrummet.

Den som inte sover riskerar förändringar i ämnesomsättning och hormoner.

Risken är då att bli mer känslostyrd och impulsiv. På sikt kan också risken öka för sjukdomar som alzheimer, depression och typ 2-diabetes.

Att sova bättre stärker dig

Bra sömn stärker immunförsvaret och gör att du får ett sundare hjärta. Du får bättre humör och koncentration. Dessutom får du bättre uppmärksamhet och inlärning.

För att sova bättre bör du bland annat tänka på att hålla rätt temperatur i sovrummet, skaffa fasta sovrutiner, avstå tunga måltider på kvällen och skippa mobilen helt.

Annons
Läs ocksåSå spelar du instrument hemma – utan att störa grannarnaspela instrument hemma

Totalt lider 39 procent av ­svenskarna av sömnproblem och allra ­vanligast är dessa bland kvinnor. 7 procent beskriver sina sömnproblem som svåra.

Störande grannar kan också vara ett problem. Visste du att det inte existerar någon 22-regel då det måste vara tyst i huset? I själva verket får man inte lov att störa sina grannar någon tid på dygnet – teoretiskt sett.

Så här kan du hantera störningar som hindrar din sömn.

Fakta: Så många timmar behöver vi sova

Nyfödda: Upp till 18 timmar
1–12 månader: 14–18 timmar
1–3 år: 12–15 timmar
3–5 år: 11–13 timmar
5–12 år: 9–11 timmar
Tonåringar: 9–10 timmar
Vuxna: 7–8 timmar
Äldre: 6–7 timmar

… och så många har problem:

16–29 år: 35 procent
30–44 år: 34 procent
45–64 år: 43 procent
65–84 år: 44 procent

Källor: Christian Benedict/­Folkhälsomyndighetens folkhälsoenkät

Läs också Ska du flytta hemifrån? Tänk på det här Tecken på vägglöss i ditt hem – och hur du blir kvitt dem Få ordning på morgonrutinerna – och bli mer tidseffektiv

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.