Annons

Vanligt med bråk i tvättstugan

Tips & Råd Var sjätte hyresgäst har hamnat i bråk i tvättstugan. Vanligaste orsaken är stulna pass, slarvig rengöring och ludd i torktumlaren. De flesta vill ha en egen maskin i lägenheten.
Foto: Jann Lipka

Nästan tre av fyra hyresgäster använder sig av en tvättstuga som delas med grannarna – och det är i första hand kvinnor som sköter arbetet med att göra kläderna rena.

Det visar Hem & Hyras undersökning, gjord av opinionsinstitutet Skop.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Samtidigt minskar det gemensamma tvättandet. Jämfört med för åtta år sedan har andelen hyresgäster med delad tvättstuga sjunkit med fem procent.

41 procent av dem vill hellre ha en tvättmaskin i den egna bostaden. Vanligast är det bland småbarnsföräldrar och personer under 30 år. 34 procent föredrar tvättstuga och för resten spelar det ingen roll var de tvättar.

En förklaring till att så många vill sköta sysslan på hemmaplan är att man slipper interagera med grannarna. Var sjätte hyresgäst som tvättar i gemensam tvättstuga har nämligen hamnat i en konflikt där.

Läs ocksåBehåll eller röj? Så kommer du igång med rensningen hemma

Absolut vanligaste orsaken till bråk är bristande respekt för andras tvätt- och torktider. Faktum är att just konflikter om stulna tider blivit sju procent mer frekvent än vid samma undersökning för tre år sedan – trots att den totala mängden tvättstugebråk minskat en gnutta under samma period.

Näst vanligaste skälet till gräl är att rummet inte städats tillräckligt, följt av missnöje över kvarglömt ludd i torktumlaren.

Äldre människor förefaller mindre benägna att hamna i trubbel. Knappt var tionde intervjuperson över 69 år har råkat ut för en tvättkonflikt, jämfört med var fjärde person i det bråkigaste åldersspannet 30 till 54 år.

Läs ocksåKändisarnas avslöjar värsta stället de bott på: "Musskit och kaos"

Ibland är det omständigheter utanför hyresgästens kontroll som ger upphov till osämjan. En sådan omständighet kan vara att värden begränsat möjligheten att tvätta – något som inte får göras utan giltig anledning.

Annons

Lennart Björkman, chefsjurist på Hyresgästföreningen, minns ett fall där två kvinnor sökte upp sin värd för att klaga på brister:

– Det slutade faktiskt med ett gräl där hyresvärden hotade att strypa en av kvinnorna. Han dömdes för olaga hot av hovrätten.

Hur farligt det är att vistas i tvättstugan är svårt att säga. Polisen för ingen närmare statistik över på vilken plats ett anmält brott har skett, och hos Brottsförebyggande rådet saknas undersökningar i ämnet.

Kjell Lindgren, talesperson för polisen i Stockholm, är dock säker på en sak: tydliga regler skapar färre konflikter.

– Det ska inte råda någon tvekan om vad som gäller. Vi människor är ganska duktiga på att tänja på gränserna och när rutinerna inte fungerar ökar risken för konfrontationer.

Polisens uppfattning är att tidsbokning med hjälp av elektronisk bricka minskar käbbel kring stöld av tider.

– Och eftersom bara den som bokat tid kommer in undviker man även verkliga stölder.

När det gäller renhållningen har hyresvärden ett ansvar att på ett pedagogiskt sätt förklara vikten av att alla gör rent efter sig, anser Kjell Lindgren.

Annons

– Fungerar inte det bör man kanske vara lite tuffare och ställa krav. Att debitera för städkostnader eller göra slarvande hyresgäster obehöriga ger ofta effekt.

Har du tröttnat på bråk om kvarglömt ludd och överväger att skaffa egen maskin? Glöm då inte prata igenom inköpet med din värd. Sannolikt kommer denna att ha synpunkter på hur installationen ska gå till, berättar Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg.

– Annars kan du bli ansvarig för en eventuell läcka.

 

Här kan du läsa om dina rättigheter i tvättstugan.

Fakta: Det här bråkar vi om
Orsak Procent
Respekt för tvätt-/torktider 87
Luddet i torktumlaren 25
Tvättmedelsfack ej sköljt 22
Dåligt städad tvättstuga 40
Bokning fungerar ej 9
Tvätten har stulits 11
Hot och påhopp 4
Andra skäl 7

Källa: Skop/Hem & Hyra

Läs också Parkeringsplats får vara hur dyr som helst Så spelar du instrument hemma – utan att störa grannarna Tecken på vägglöss i ditt hem – och hur du blir kvitt dem
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.