HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Förstörelse för en miljon kronor när ugn exploderade

Lund Kvinnan skulle baka men glömde bort att hon förvarade sprejburkar i ugnen. Explosionen som uppstod orsakade stora skador på hyreshuset. Nu döms hon till dagsböter för allmänfarlig vårdslöshet.
Foto: Polisen

Delar av lägenhetens yttervägg i tegel blåstes ut och föll ner på gården. Lägenhetens ytterdörr lossnade från sina fästen och flög ut i trapphuset. Orsaken –  en explosion i ugnen. Det hela inträffade i ett av det kommunala bostadsbolaget LKF:s hus på Kobjer i Lund i slutet av december i fjor.

Kvinnan som bodde i lägenheten har berättat i förhör att hon satte på värmen i ugnen när skulle baka. Hon hade glömt bort att hon dagen innan lagt in sprejburkar med färg för att gömma undan dessa från en lekande katt. Kort därefter small det och en tryckvåg blåste genom lägenheten och gav henne andra gradens brännskador.

Läs ocksåLägenhetshallick döms till fängelse – viktigt rättsfall för alla hyresgästerLägenhetshallick dömd för bordeller i Malmö

Lunds tingsrätt menar att det är allmänt känt att ugnar är olämpliga förvaringsplatser för brandfarliga prylar, som gasfyllda sprejburkar. Att kvinnan ändå lagt in sprejburkarna innebär att hon varit oaktsam och gjort sig skyldig till brottet allmänfarlig vårdslöshet.

Explosionen orsakade omfattande skador på lägenheten och huset. Ägaren kommunala LKF arbetar fortfarande med reparationer och har uppskattat slutnotan till omkring en miljon kronor.

Polisens bilder från hyreshuset.

Kvinnan döms nu till dagsböter på 5 000 kronor, det fanns aldrig något skadeståndskrav från LKF i stämningen. Ett sådant kan komma senare och ärendet hanteras som ett försäkringsärende för bostadsbolaget.

–  Det är vårt försäkringsbolag som hanterar den här skadan. De avgör om de i sin tur regressar det mot hyresgästens försäkringsbolag, säger Sandra af Forselles, fastighetschef på LKF Väster.

Lägenheten klassades som obeboelig efter explosionen i ugnen, så pass förstörd att dess hyreskontrakt förföll. Något som kan ske även vid exempelvis omfattande lägenhetsbränder.

–  Hyresgästen har lämnat lägenheten och kommer inte att bo kvar. Hyresavtalet har upphört, säger Sandra af Forselles.

Läs ocksåOmbildningsdebatt i Göteborg: får inte bli som StockholmHelene Calner är vice regionordförande i Hyresgästföreningen i Västra Sverige och bor själv i Tynnered. Hon ifrågasätter varför blandstaden bara ska växa fram genom ombildning till bostadsrätter i hyrestäta stadsdelar, och inte med nya hyreshus i välbärgade villaområden. Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) höll med.
Läs också Mardrömsgrannen: våldgästade och slog sönder dörrar med hammare Jason, 7, attackerades av rottweiler och amstaff – hyresgäster mest utsatta för hundangrepp Kennelklubben om hundattackerna mot människor: "Vi vill inte ha rasförbud"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.