HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

10 procents högre hyra i kvarteret Mars

Trollhättan Trollhättans kommunala bostadsbolag, Eidar, blir troligen utan en stor del av det statliga byggstöd man hoppats på. Konsekvensen blir betydligt högre hyra.

Tidningen Bofast har granskat hur utfallet av det så kallade investeringsbidraget blir. I artikeln ”Nu blir hyran 10 procent högre” lyfts Eidar fram som exempel på ett allmännyttigt bolag som inte kommer få det byggstöd man hoppats på. 

Läs ocksåKommuner larmar: därför är byggstödet oanvändbart "Värdelöst för oss"

– Allt lät väldigt positivt när bidraget aviserades av regeringen. Men så här, 1,5 år senare, sitter vi fortfarande och kliar oss i huvudet och försöker förstå hur man har tänkt. I dagsläget verkar det inte som vi kommer få del av investeringsbidragen i något av de fyra nybyggnadsprojekt vi just nu har igång, säger Eidars vd Urban Blom.

Det som framför allt ställer till det är det ”hyrestak”, som finns med som ett villkor för att investeringsbidraget ska utbetalas. Enligt Urban Blom är det allt för lågt ställt.

– Med tanke på de byggkostnader vi har ser det omöjligt ut för oss, säger han och tar nybyggnationen i det centrala kvarteret Mars som exempel: 

Läs ocksåVärdens jobb bryter segregationen - "Nu har jag något att skriva på cv:n"

– Utan bidraget kommer vi där att behöva ta ut minst 150 kronor mer i hyra per kvadratmeter. Det betyder minst tio procents högre hyror. 

Samtidigt poängterar Blom att man hela tiden räknat med två alterntiva scenarion, ett med och ett utan bidrag. 

– Men skillnaden mellan noll i bidrag och det vi hoppades från början motsvarar 10 procent på hyran, säger han. 

Läs ocksåEfter branden på Lextorp: "Overkligt och sorgligt"
Läs också Är Mars Sveriges fulaste kvarter? Riksdagsman nattvandrade på Kronogården efter kravallerna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.