Annons

200 demonstrerade mot biltrafik mellan husen

Upplands Väsby Nära 4 000 bilar. Hyresgäster protesterar mot nya gator genom ett tidigare bilfritt bostadsområde. Nu överklagas kommunens beslut till mark- och miljödomstolen.
Foto: Cecilia Landmark
Tommy Eriksson, Hyresgästföreningen Dragonen, kräver att kommunen river upp beslutet om biltrafik mellan husen., De 200 demonstranterna fick en grundlig genomgång av kommunens planer i området., "Tack för att ni inte kör moped här", sa Tommy Eriksson till förbipasserande ungdomar., Med tejp, plastband runt hotade träd och färgade brädor visas planerna direkt på plats.

Gångstråket Arkadstigen leder rakt in i Väsby Centrums galleria. Här passerar dagligen 2 400 gående i ett bilfritt stråk. Nu planeras fler bostäder i området och i samband med det har kommunfullmäktige i Upplands Väsby beslutat att bygga två nya gator genom det tidigare bilfria området. Därmed korsas gångstråket av 3 600 bilar per dygn, enligt kommunens egna beräkningar.

Under torsdagen protesterade ett par hundra boende mot planerna. Många av dem hade rullator, permobil eller rullstol.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Här bor många äldre och balkongen kanske är det enda sättet att få frisk luft. Det finns 112 sovrum och 70 balkonger som vetter mot gatorna, säger Tommy Eriksson, vice ordförande i Hyresgästföreningen Dragonen, och visar upp en löpsedel med rubriken att avgaser kan leda till demens.

Förutom biltrafiken visade han också att 42 drygt 50-åriga träd ska sågas ner och att parkeringsfrågan inte är löst för området.

Annons

Länsstyrelsen har tidigare prövat beslutet, men då bara tagit ställning till om beslutsprocessen gått rätt till. Nu har Tommy Erikson överklagat till mark- och miljödomstolen med förhoppningen att de också kan ta ställning till om det är ett lämpligt beslut.

Läs ocksåGatuprotest mot allmännyttans krav i GöteborgOla Terlegård och Catherine Holt är med och arrangerar en protest i Göteborg mot att de kommunala bostadsbolagen kräver att få höja hyran med 6,8 procent.

– Nu har vi ett utmärkt förhandlingsläge. Det är bara jag som överklagat. Om jag inte har gjort det skulle beslutet vunnit laga kraft den 14 augusti och träden kunde varit fällda nu, säger Tommy Eriksson och fortsätter.

– Vi har två krav: bygg inte genomfartsgatorna och behåll den lokala angöringsgatan som fungerat bra sedan 1972. 

Annons

Hyresgästföreningen får ibland kritik för att å ena sidan kräva att det byggs och å andra sidan protestera när det väl ska byggas. Men det tycker inte Tommy Eriksson är befogat i det här fallet. 

Läs ocksåDemonstration mot rekordhöga hyreskrav i BiskopsgårdenHyresgäster i Boskopsgården demonstrerar mot Willhems krav att få höja hyran med 10 procent. Willhem vill dessutom dra in pengarna till hyresgästernas samlingslokaler.

– Vi vill att man bygger bostäder, det är jättebra. Den här situationen har politiker och tjänstemän själva skapat genom att inte lyssna på de boende och de 2 400 som dagligen använder Arkadstigen på sin väg till och från Väsby centrum. De beslutade genomfartsgatorna behövs inte för att trafikförsörja de befintliga och de tillkommande bostäderna. De har fullgod trafikförsörjning via de gator som redan finns.

Läs också Hyresgäster demonstrerade mot värdarnas rekordkrav Sovsäckar för att lyfta bostadsfrågan Hyresgäster och unga störs mer än andra – ny studie förvånar forskare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.