22 000 unga utan bostad i Göteborgsregionen
23 april 2009 kl 15:52
Västra Götaland
Det skulle behövas 13 000 nya bostäder i Göteborgsregionen bara för att möta de ungas behov i dag. Än värre lär situationen bli när dagens 15-19 åringar ska ut på bostadsmarknaden de närmaste åren. Det visar en ny rapport från Hyresgästföreningen som presenteras i dag.
Av undersökningen, som bygger på intervjuer med drygt tusen unga vuxna 20-27 år i Göteborgsregionen, framgår att de senaste årens bostadsbrist består och att den slår särskilt hårt mot ungdomar.
I regionen finns det i dag runt 22 000 unga som vill ha men saknar en egen bostad och bara för att möta deras behov skulle det behövas 13 000 nya bostäder. Merparten av dem, över 9 000 stycken, behövs i Göteborg.
Sven Bergenstråhle, boendeforskare vid Hyresgästföreningen och ansvarig för undersökningen, anser att resultatet är oroande.
– Samtidigt som så många unga står utan bostad så ser vi också att ungdomsarbetslösheten ökar. Men vad händer om allt fler unga inte får plats i och tappar tilltron till samhället? Det här riskerar att bli en social bomb framöver om inget görs.
Än värre lär situationen bli när de drygt 60 000 unga som idag är mellan 15-19 år kommer att vilja flytta hemifrån de närmaste åren. Om de har samma inställning som dagens 20-27-åringar vill nio av tio dessutom stanna i Göteborgsregionen.
– Trots att politikerna sitter på en jättelik verktygslåda och trots att vi har tillgång till hur mycket demografisk statistik som helst verkar bostadsförsörjningen vara ett område där man inte anser att det behövs någon samhällelig planering, säger Barbro Engman, förbundsordförande för Hyresgästföreningen.
– Tänk om samma ordning skulle gälla inom skolan; då skulle en sjuåring komma dit och få höra ”var kommer du ifrån, ja du får köpa en bänk svart”. Det är absurt att ett samhälle inte klarar bostadsförsörjningen och något måste göras för att förlösa den här situationen.
I dag är det bara drygt hälften av regionens unga som har en bostad med eget kontrakt medan nästan hälften endera bor kvar hemma eller har hittat tillfälliga lösningar som att bo inneboende eller ha andrahandskontrakt.
Men det är enligt undersökningen inte särskilt många unga som vill vara mambos eller bo under osäkra förhållanden. Inte en enda av dem som i dag bor i andra hand anser att det är den boendeform som passar dem bäst och bland regionens mambos är det drygt 80 procent som skulle vilja ha en egen bostad om de hade råd.
Men dagens boendekostnader är ett problem för många unga. Få klarar hyrorna i nybyggda bostäder och av det som ändå byggs är mycket inriktat på en mer exklusiv och köpstark målgrupp.
Men både Barbro Engman och Sven Bergenstråhle menar att det både går att bygga betydligt mer och framförallt billigare. Men då behövs det ett större tryck på byggbranschen som de båda klassar som ineffektiv, vilket leder till alldeles för höga kostnader.
– Det borde gå att jobba mycket mer proaktivt för att få ner byggkostnaderna, säger Sven Bergenstråhle. Det går till exempel att ordna tävlingar där man inte får bygga dyrare än till en viss kostnad. Det behövs ett tryck på branschen helt enkelt.