HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

26 falska kontrakt gav fängelse

Östermalm En person får fängelse och en döms till vård efter att ha hyrt ut en lägenhet till trettio personer. De ska också betala mer än en halv miljon i depositioner.

Förra sommaren annonserades en lägenhet på Sandhamnsgatan ut på Blocket. Lägenheten visades och hyrdes ut till 30 olika personer, varav 27 också betalade deposition och förskottshyra. Totala beloppet som de lurade hyresgästerna kräver tillbaka är 504 277 kronor plus ränta.

Alla vittnar om i stort sett samma förlopp: de har ringt på en lägenhet de hittat på nätet, fått komma till lägenheten för visning och efter ett par dagar har en ”Martin” ringt och sagt att de får hyra. De har fått komma tillbaka med två månadshyror i deposition och förskottshyra i kontanter. Där har de fått ett kvitto och en nyckel och vissa av dem har också fått se ett kontrakt där hyresvärden Svenska Bostäder ger sitt tillstånd till andrahandsuthyrning. På tillträdesdagen den 31 juli är det flera som samlas i trappuppgången.

Annons
Läs ocksåÄndrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt

En av dem som undgick bluffen gjorde en enkel koll med Svenska Bostäder och kunde konstatera att det inte fanns något tillstånd att hyra ut lägenheten i andra hand. En annan kom till lägenheten när polisen just höll på med husrannsakan.

En man får tre och ett halvt års fängelse för grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri och brukande av falsk urkund. Kvinnan, som är förstahandshyresgäst, döms till rättspsykiatrisk vård.

Annons
Läs också Notorisk bedragare lurar äldre att betala till "Hyresgästföreningen" Tidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp Efter Hem & Hyras granskning: Ministern lovar ändra lagen Andrahandsuthyrning en miljardindustri – svenskarna drog in 2,6 miljarder i fjol

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.