HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

4 800 vill ha folkomröstning om Lidingöhem

Lidingö Namninsamlingen har nått sitt mål – med råge. Lidingöhemskampanjen lämnade i dag över kravet om folkomröstning till kommunfullmäktiges ordförande.
Suzanne Liljegren (FP) och Carina Cedergren, Hyresgästföreningen överlämnar namninsamlingen till Björn Samuelson (M).

Sedan i februari har Lidingöhemskampanjen samlat namn för att få till stånd en folkomröstning om att behålla det kommunala bostadsbolaget.

– Vi var klara redan i april, men det fortsätter att komma in namn. Det är ett otroligt engagemang, berättar Suzanne Liljegren (FP).

Läs ocksåLågt valdeltagande i hyrestäta områden när Helsingborg folkomröstadeValdeltagandet

– Lidingöhem har en stor kassa, egen mark och skulle kunna bygga de hyresbostäder som Lidingö behöver, det är dessutom en långsiktigt god investering, säger Suzanne Liljegren, som också varit vice ordförande i bolagets styrelse. 

Folkpartiet lämnade i höstas majoriteten när det blev känt att moderaterna, kristdemokraterna och centerpartiet vill sälja Lidingöhem. Istället finns folkpartiet nu med i kampanjen mot försäljningen. Andra organisationer som kampanjar är Socialdemokraterna, PRO, Kvinnojouren och Hyresgästföreningen.

Ett femtiotal Lidingöbor hade samlats på i Lidingö centrum. Suzanne Liljegren (FP) och Daniel Larson (S) tackade för det stora engagemang de mött.

Läs ocksåHelsingborgs hyresgäster uppmanas rösta om ÖresundskraftÖresundskraft

– Vi har fått ett otroligt brett stöd, både från slott och koja, från alla delar av kommunen och alla sorter människor, sa Suzanne Liljegren.

– Det här är en viktig fråga för alla äldre, sa Käte Diedrichsen, ordförande i PRO och varnade för att politiker som säljer sitt bostadsbolag nedmonterar demokratin i och med att de inte längre kan erbjuda bostäder.

Sedan tågade man i samlad tropp till stadshuset, där kommunfullmäktiges ordförande Björn Samuelson (M) tog emot lådan med namnlistorna. Men först fick han vänta en stund medan den sista namnteckningen präntades på en av listorna.

Läs ocksåHyresgästföreningen: Nej till att sälja ÖresundskraftÖresundskraft

– Nu ska de diarieföras och sedan kommer vi att granska namnen. Sedan kommer fullmäktige att besluta i september eller oktober, sa han innan han gick iväg med kartongen.

I Lidingös fall krävs cirka 3 500 underskrifter för att tvinga kommunfullmäktige att ta upp frågan om folkomröstning. Med över 4 800 namn har Lidingöhemskampanjen lyckats ta det första steget för att behålla sitt kommunala bostadsbolag. I fullmäktige krävs att mer än en tredjedel röstar ja. 

Läs också Fler bostäder för äldre på Lidingö – men inte till studenter Lidingö sist ut att höja hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.