Annons

400 demonstrerade i Husby

Stockholm Invånarna i Husby har sagt ifrån. Under ropen ”Jalla, jalla bostad åt alla” tågade 350-400 personer under torsdagskvällen från torget till Svenska Bostäders kontor för att protestera mot bolagets planer.- Riv inte våra hus, vi ska bo kvar! krävde demonstranterna.

Det som upprört Husbyborna är inte att området ska renoveras. Tvärtom, det krävde invånarna själva i en liknande demonstration för två år sedan.

Det som fått känslorna att svalla är i stället bolagets planer på att riva hus och att hyrorna efter renoveringen kan höjas med upp emot 75 procent. Planer som bygger på en enkätundersökning som gjorts bland de boende, men som sedan utvecklats utan något som helst samråd med hyresgästerna.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Ett övergrepp på demokratin, dundrade demonstrationsledaren Arne Johansson från nätverket Järvas Framtid.

Det var därför Fatemeh Taherifard och övriga boende på Trondheimsgatan 32 för några veckor sedan fick chockbeskedet att deras hyreshus ska rivas. Där ska i stället byggas tio radhus.

– Jag vill inte flytta, jag är en äkta Husbybo. Och vart ska vi ta vägen? Jag och min man jobbar båda här i Husby, säger Fatemeh förtvivlat.

Läs ocksåHyresgäster får miljonersättning för bullerstörningar

Hon och familjen har bott i huset i över nio år. Gunnar Johansson har varit med längre än så, alltsedan 1975.

Annons

– Varför ska de renovera så dyrt? Ett vanligt stambyte med renoverat badrum brukar ge en höjning på 580 kronor i månaden. Sedan behöver man täta tak och väggar. Men här handlar det om tusentals kronor i hyreshöjning, rena fantasisummor. Det är många här som är väldigt förbannade på Svenska Bostäder nu, berättar Gunnar Johansson, med i den lokala Hyresgästföreningen.

Han menar att det är Kristina Alvendal, bostads- och integrationsborgarråd i Stockholm, som är mamma till hela projektet. Hon är också styrelseordförande i Svenska Bostäder.

Läs ocksåHyresgästerna i världskända "Sockerbiten" i Björkhagen värnar om sitt hus: "Vi behöver en egen arkitekt"

– I dag känner vi varandra väldigt bra här i Husby. Börjar man flytta folk och ta in andra så bryter man den gemenskapen och det tar tid att bygga upp en ny, säger Gunnar Johansson.

Med i demonstrationen var också Arcadia Sanchez och sonen Michael.

– Det känns som att de vill flytta bort folk härifrån och bygga bostäder för de som jobbar på Ericsson i Kista i stället, menar Arcadia Sanchez.

Annons

Enigheten bland demonstranterna verkade stor. Lika stor är den inte i Svenska Bostäders styrelse, där bland annat miljöpartisten Yvonne Ruwaida har en avvikande åsikt.

– Den här upprustningen ska inte enbart de boende i Husby betala, det här ska Stockholms stad bekosta, sade hon.
Hyresgästföreningens ordförande Terje Gunnarson påpekade att det är de boende som bäst vet vad som bör göras i området.

– Vi behöver ert stöd och er hjälp framöver i våra förhandlingar med Svenska Bostäder, vädjade han.

Läs också Överenskommelsen klar – hyrorna höjs för 165 000 Stockholmare Efter fem års arbete: Stockholms nya hyresmodell skrotas Elisabeth får tillbaka 27 000 – värden tog betalt två gånger för balkonginglasning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.