Annons

Hyrde ut lägenhet till prostituerade via mellanhand – därför larmade grannarna

Göteborg Mannen hyrde en lägenhet där han inkvarterade två prostituerade kvinnor från Ungern. Efter att grannar klagat gjorde polisen razzia och hittade en bostad anpassad för sexhandel. Nu döms mannen, som hyrde via en mellanhand.
Kammaråklagare Mikael Sjöholm anser att lägenheten, med använda kondomer och använt toalettpapper, var ämnad för sexhandel. I konversationer mellan mannen som lät två prostituerade bo i lägenheten står det klart att han förstod att de ägnade sig åt sexhandel.
Foto: Pressbild/Polisens förundersökning
Kammaråklagare Mikael Sjöholm anser att lägenheten, med använda kondomer och använt toalettpapper, var ämnad för sexhandel. I konversationer mellan mannen som lät två prostituerade bo i lägenheten står det klart att han förstod att de ägnade sig åt sexhandel.

I januari i år skrev en 43-årig man ett hyreskontrakt för en tvårumslägenhet i attraktiva Vasastaden i centrala Göteborg. Mannen hyrde lägenheten på 63 kvadratmeter i en månad för hela 27 000 kronor via sitt företag. Men det visade sig att 43-åringen – som tidigare fått ett strafföreläggande för sexköp – hade låtit en kvinna från Ungern och hennes väninna bo där.

Mannen hade tidigare fått kontakt med den ungerska kvinnan genom en eskortsajt där hon marknadsförde sexuella tjänster.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Grannarna larmade om sexhandel

De två kvinnorna flyttade in i lägenheten. Sedan dröjde det inte länge innan grannarna började misstänka att det pågick sexhandel. Polisen larmades. Lägenheten var med stor sannolikhet ämnad för sexhandel eftersom det fanns använda kondomer och använda toalettrullar på olika platser. Bostaden var också spartanskt inredd med få personliga saker.

– Det var ganska avskalat. Det fanns ingen mat i kylen och det såg inte ut som att någon person bott där på sedvanligt sätt, säger kammaråklagare Mikael Sjöholm.

En av kvinnorna berättar sedan i förhör att hon tagit emot flera kunder som hon sålt sex till i lägenheten och att hon fått ihop över 15 000 kronor.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras avslöjande: Hotellifieringen kan kosta Brodderud 180 000 i sanktionsavgiftHyresgästen Fatima Hamdi tycker det är bra att kommunen föreslår en sanktionsavgift för hotellifieringen. "Men frågan är om det verkligen avskräcker Brodderud tillräckligt". säger hon.
Använda kondomer och använt toalettpapper fanns spritt över lägenheten.
Använda kondomer och använt toalettpapper fanns spritt över lägenheten. Foto: Polisens förundersökning

43-åringen förstod – dömdes för koppleri

Den 43-årige mannen säger att han själv varken har samarbetat med kvinnorna eller köpt sex av dem, utan bara hjälpt dem att skaffa ett boende. Men i konversationer mellan mannen och de prostituerade kvinnorna i applikationen Whatsapp framgår det att 43-åringen förstått att det förekommit sexhandel i lägenheten.

Han frågade bland annat en av kvinnorna om de skulle göra både ”incalls” och ”outcalls”, alltså både ta emot besök i lägenheten och åka ut till kunder. Kvinnan svarade då: ”ja, jag ju måste jobba lite för att skapa mig ett nytt liv.”

Eftersom mannen inte gjorde något för att stoppa sexhandeln döms han nu för koppleri i Göteborgs tingsrätt. Domen är samhällstjänst i 50 timmar.

Läs ocksåFick 490 000 via Swish – bolag åker på skattesmäll efter hotelluthyrningUmami Easy Living Sundbyberg

Lägenheten som 43-åringen hyrde ägs av Sigillet Fastighets AB, men mannen hyrde den av mellanhanden Svea Apartment. Att använda sig av en mellanhand är ett sätt att kunna ta ut höga hyror och komma undan besittningsskyddet, alltså hyresgästens rätt att få bo kvar i sin lägenhet. Svea Apartment har tidigare tagit ut överhyra för lägenheter, något du kan läsa om här.

Prostitutionen har flyttat till lägenheter

Men det är inte bara priset som förändras när mellanhänder tar över uthyrningen. Det kan även bli enklare att inkvartera kriminell verksamhet. Kammaråklagare Mikael Sjöholm anser att tillfälliga lägenheter är en grundförutsättning för prostitution.

– Verksamheten med sexhandel har flyttats. För några år sedan kanske det var vanligare med lite mer klassisk gatuprostitution. Men nu har det flyttat in mer, man har någon form av rum eller lägenheter och utgår därifrån.

Tror du att det blir lättare att ägna sig åt sådan här verksamhet när man kan hyra en lägenhet tillfälligt?

Annons

– Ja, det kan jag tänka mig. Om det springer nytt folk där hela tiden så är det väl lite lättare att det flyger under radarn än annars. Det är ganska logiskt.

”Bygger upp ett servicepaket”

Wissam Chaabi, vd för Svea Apartment som hyrde ut lägenheten som använts till prostitution, anser att man gjort alla tänkbara kontroller.

– Men tyvärr så kommer sådant här igenom ibland. Så fort vi får information om liknande saker reagerar vi, samarbetar med polisen och försöker förebygga på alla möjliga sätt.

Hur reagerade du när du hörde att det hade förekommit prostitution i lägenheten som ni hyrt ut?

– Direkt när vi fått veta det samarbetade vi med polisen och gav dem all information de behövde. Jag bytte också lås direkt.

Anser du att hyran på 27 000 i månaden rimlig?

– Det är en viss service man köper via oss, inte bara hyran.

Vad är det för service?

– Allt från städ till olika informationskopplingar för olika tjänster som transport, eller vad de behöver. Vi bygger upp ett servicepaket. Jag minns inte exakt hur servicepaketet såg ut för dem som hyrde.

I kontraktet på lägenheten stod ett ungerskt telefonnummer och ett ungerskt namn. Det var inget du reagerade på?

– Det är företaget som hyr som lämnar informationen och utifrån det baserar vi vårt beslut. Och det här är ett seriöst företag.

Annons

Vill inte kommentera överhyrorna

Henrik Nilsson, vd för Sigillet Fastighets AB, svarar på Hem & Hyras frågor.

En person som har hyrt via er mellanhand Svea Apartment har låtit prostituerade bo i en av era lägenheter. Hur kommenterar du det?

– Det är fullständigt oacceptabelt. Vi förutsätter att de följer den lagstiftning som finns på området.

Kommer ni att göra hårdare kontroller?

– Vi har löpande dialog med den typen av hyresgäster. Det är fullständigt oacceptabelt att hyra ut till den typen av verksamhet.

Henrik Nilsson säger att han inte vill kommentera att mellanhanden Svea Apartments tar ut överhyror för Sigillets lägenheter.

– Vi är ju inte insatta i deras pris eller hyresmodell. Det är en fråga du får ställa till dem.

Men vore det inte av intresse för er att titta på det, eftersom det är era lägenheter?

– Det är en hyresgäst som hyr ut lägenheter till företag för att hjälpa företag i Göteborgsregionen att kunna expandera. För vår del är det viktigt för oss att kunna hjälpa företag i Göteborgsregionen att kunna expandera och skapa arbetstillfällen. Vi förutsätter att de följer lagstiftningen.

Prostitution i hyreslägenheter har blivit ett stort problem. Läs om hur två bordeller kunde finnas i samma fastighet här.

Läs också Privatvärd kastar in handduken i bulvanmål – hyresgäst på Östermalm vann i tingsrätten Ockerhyror och polisrazzior – nu stoppar Wallenstam kritiserad företagsuthyrning Wallenstams "premiumlägenheter" hyrdes ut av mellanhand – 4 800 kronor för två dygn

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.