Annons

Två bordeller i samma hus – hyrde för 700 kronor per dygn

Malmö Flera prostituerade kvinnor har pekat ut en 39-årig man som bordellvärd. Polisen har gjort tillslag mot hyreshuset där mannen har adress. Enligt Hem & Hyras uppgifter utreds lägenhetsaffärerna som grovt koppleri.
polisen slog till mot bordeller
Foto: Anders Paulsson

Utanför ett hyreshus på en bakgata i östra Malmö väntar några poliser. Det är en försommarkväll tidigare i år. Timmarna innan har poliserna undersökt sexannonser på nätet och det har lett vidare till just den här adressen.

De observerar flera män som gör korta besök någonstans i husets långa korridorer. Spanarna tycker att besökarna visar ett ”typiskt sexköparbeteende”. Den andra mannen i ordningen som kommer ut hävdar att han enbart varit på plats för att få en massage. Eftersom han ligger i skilsmässa vill han ha ”lite mer spänning i massagen” som ska utföras av lättklädda kvinnor, förklarar han. Tingsrätten väljer dock senare att luta sin fällande dom på testresultat som visar att hans sperma finns i en kondom som ligger kastad i en av lägenheterna.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär
Polisen tog telefoner - kopplas till bordeller i lägenheter
Polisen beslagtog telefoner med SMS-konversationer.

Poliserna identifierar två lägenheter i trapphuset med totalt sju kvinnor. Alla utom en medger att de är i Sverige för att sälja sex. Flera berättar om samma person som de har hyrt lägenheterna av, en 39-årig malmöbo. De säger sig ha haft kontakt med honom i samma ärende även under tidigare besök i landet. Nu som då kostar det 700 kronor per dygn att hyra i andra hand.

”Samtliga berättar även att de får hjälp av [namn] med förmedling av lägenheter samt annan hjälp om de behöver det. De bekräftar också att det är till honom de betalar för boendet”, antecknar en av poliserna efter tillslaget.

Nytt tillslag på samma adress

Några dagar senare upprepas allt. Det är tidig kväll vid samma hyreshus. I samma lägenhet, där 39-åringen dessutom är folkbokförd, finns det åter prostituerade. En ny man har hittat hit via en annons på samma sajt och grips. Han erkänner sexköp och tingsrätten dömer honom senare till böter.

En av Malmös större privata fastighetsägare äger hyreshuset där scenerna utspelar sig. Från värdens sida säger man sig ha fått uppgifter om att det har pågått sexhandel i fastigheten, men bolaget vill inte kommentera enskilda hyresgäster.

Annons

Dokument och uppgifter som Hem & Hyra har tagit del av visar att polisen misstänker 39-åringen, mannen som de prostituerade har pekat ut, för grovt koppleri. Han är sedan tidigare bara straffad för trafikbrott men det ska inte vara han som står på förstahandskontraktet för bostaden. Enligt åklagaren Lina Wiktor rör misstankarna endast händelser i år, men det kan komma att utvidgas.

– Det är väldigt tidigt i förundersökningen och jag har ingen uppgift om omfattningen. Det får utredningen visa, säger hon.

Läs ocksåHotande hyresgäst blev uppsagd – gjorde huset strömlöst och utan värmeEn delad bild. El del visar ett proppskåp av äldre modell med keramiksäkringar. En del visar utdrag ur ett polisförhör med texten "Du ska dö". En del visar en rättssal. En del visar siluetten av en kvinna.

Den misstänkte sitter för tillfället frihetsberövad men inte för sexhandel utan kopplat till stölder som tidigare skett i ett balkanland.

Olagligt att hyra ut för prostitution

Den som hyr ut lägenheter till prostituerade och är medveten om att bostäderna ska användas för sexhandel riskerar att göra sig skyldig till koppleri. Det spelar ingen roll om det är en hyresgäst som hyr ut i andra hand eller en fastighetsägare som upplåter i första hand.

I fjor åkte en annan malmöbo fast efter att polisen avslöjat omfattande affärer med andrahandsuthyrning av bordeller i hyresrätter. Polisen kallade det för Operation Samba och såg det som ett pilotfall för att testa lagstiftningen. Tingsrätten dömde senare huvudmannen till två år i fängelse. I veckan rapporterade också Hem & Hyra om ett liknande fall i Göteborg där en uthyrare blev dömd för koppleri.

Annons
Läs ocksåKlanfamilj vräkt från sin lägenhet i GöteborgUppgången från spårvagnsspåren vid Hammarkulletorget. Stadsdelen påverkas starkt av ett släktbaserat, kriminellt nätverk.
Polisens spaningsbilder
Polisens spaningsbilder från Operation Samba.

Bordellverksamheten i andrahandshyrda hyresrätter är idag standard inom prostitutionen och kan dra in stora pengar. Huvudmannen i Operation Samba ska enligt åklagaren i det målet ha tjänat 17 500 kronor i månaden på bara en av femton bostäder som han kontrollerade. I det aktuella fallet med 39-åringen skulle sexaffärer på samma sätt kunna ge en vinst på 14 000 kronor för en månads uthyrning, sett till den egentliga hyran för tvårummaren.

Läs mer: Så hyr du säkert – annars kan din lägenhet bli en bordell

Sexhandel är idag den vanligaste bakgrunden när hyresnämnden i Skåne tar upp brottslighet, det har Hem & Hyra rapporterat om tidigare. Det handlar om uppsägningstvister och under de senaste två åren har sju hyresgäster förlorat sina kontrakt på det sättet. Det har rört sig om bostäder som privatpersoner har hyrt ut svart och som sedan fungerat som bordeller. När fastighetsägarna har upptäckt vad som pågått har de rivit kontrakten och gått vidare till domstol.

Fakta: Olagligt att hyra ut lägenheter för sexhandel

Det är olagligt att köpa sex men inte att sälja. Koppleri innebär att någon medvetet tjänar pengar på en annan persons prostitution, till exempel genom att erbjuda marknadsföring, lokal eller lägenhet. Detta är något som kan ge upp till fyra års fängelse i normalfallet, vid grovt brott ligger straffet på max tio år.

Fakta: Läs mer - Hem & Hyra granskar sexhandeln

Här spanar polisen efter sexköpare i hyreshus: ”Vi skulle kunna ta åttio stycken på en månad”

Ger stöd till prostituerade: ”Viktigt att behandla dem som vanliga medmänniskor”

Eva blev vittne till sexhandeln – polisen vet men får inte berätta för värdarna

Läs också Hyrde ut lägenhet till prostituerade via mellanhand – därför larmade grannarna Mamma tvingas söka skydd från våldsam son – kämpar för lägenheten i domstol Värden som får kriminella familjer att flytta frivilligt: ”Bara förhandlingsvägen som är möjlig”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.