Annons

Skåne: 2046 kan hälften vara kvinnor på kommunala vd-poster

Skåne Om det går i samma takt som nu, tar det 27 år innan de kommunala vd-posterna i Skåne består av lika många män som kvinnor.

De kommunala ­bostadsbolagen i Eslöv, Hörby, Klippan, Trelleborg, ­Malmö, Svedala, Tomelilla och ­Trelleborg har alla kvinnor som vd:ar. De ­övriga 25 i Skåne styrs av män. ­Majoriteten av vd:arna är ­dessutom ­etniska svenskar. När Hem & Hyra ­gjorde samma undersökning för sex år ­sedan hade fem kommunala ­bostadsbolag kvinnliga vd:ar. Läs mer om det här.

Jeaneth Johansson är professor i ­företagsekonomi vid högskolan i Halmstad. Hon menar att det rådande systemet ofta mer eller mindre omedvetet kvoterar in män, trots att kompetens finns hos såväl kvinnor som män. Hon menar att idag har kvinnor generellt sett högre utbildningsnivå och bättre betyg än män.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– I grunden handlar detta om att ta vara på de resurser som finns i sam­hället och för att nå rätt kompetens krävs att tänka och agera utanför den ­invanda boxen.

Jeaneth Johansson poängterar vikten av att både kvinnor och personer med olika etniska bakgrunder blir inkluderade när chefspositioner tillsätts. Hon menar att det krävs medvetenhet om rådande strukturer för att sedan kunna att bryta dem och hitta nya sätt.

– Egentligen tror jag inte det här behöver vara så svårt. Hur ser ­annonserna ut och vilka kanaler används för att få ut dom? Hur ser rekryteringsprocesserna ut? Det är styrelserna som anställer vd:n. Hur ser den gruppens kompetens ut? Sedan är ju frågan vilken inställning kommunen har. Tycker inte kommunledningen eller bostadsbolagens styrelser att jämställdhet är en viktig fråga så blir ju detta en ickefråga, säger Jeaneth Johansson.

Annons
Läs ocksåStäderskan som blev verkställande direktör i Skånes allmännyttor

De som tillsätter vd-tjänsterna är bostadsbolagens styrelser. Rune Persson (S) är vice styrelseordförande i det kommunala bostadsbolaget Treklövern i Klippan. Vid deras senaste rekrytering anlitade de ett rekryteringsbolag som gav dem fyra kandidater – tre män och en kvinna – att välja mellan.

– Vi valde den som vi tyckte var mest kompetent och det råkade vara en ­kvinna.

Redan om tio år tror Rune Persson att läget kommer att vara det omvända. Han tror att kvinnorna kommer att springa om männen eftersom de slår sig in på mansdominerade utbildningar och har bättre betyg än män.

Läs ocksåFrån ingenjör i byggbranschen till vd för allmännyttiga MKB

– Jag tror att framtiden är kvinnornas tid.

Annons

Vad kan styrelserna göra för att anställa fler kvinnor?

– Jag vet inte. Om jag visste det skulle jag få ett Nobelpris.

Fakta: Detta gör en vd

En verkställande direktör säkrar bolagets verksamhet inom ramarna för fastställda affärsplaner, styrdokument och budget. En vd är en av de få befattningar som är reglerade i lag.

Läs också HFAB-toppen kunde ha blivit journalist Med 800 nya lägenheter och djärv kontorsflytt tackar vd:n för sig Jeanette ville inte bli vd - styrelsen fick övertala henne

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.