Annons

Granskning: De har makten över Skånes hyresgäster

Skåne Obetald hyra. Hyresgäster som stör sina grannar. Fastighetsägare som inte tar hand sina hus. Men vem är det som har rätt och vad blir konsekvensen? Om frågan hamnar i hyresnämnden är sannolikheten stor att beslutet ligger i händerna på en man över 50 år.
Foto: Anders Paulsson

Kvinnorna har blivit fler men männen är fortfarande i majoritet. Hyresnämndens intresseledamöter fattar livsviktiga beslut om din lägenhet om det uppstår en tvist. Men vilka är de egentligen? Hem & Hyra har kartlagt ledamöterna i hyresnämnden.

I nämnden avgörs de skånska hyresgästernas och fastighetsägarnas tvister. Och makten ligger i händerna på tre personer som tillsammans bestämmer: ett hyresråd, som är den enda juristen, och två intresseledamöter. För de senare krävs ingen juridisk utbildning. De ska istället via sina erfarenheter bidra till att det fattas rätt beslut. De kan jämföras med nämndemän i en tingsrätt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Intresseledamöterna väljs vartannat år efter förslag från organisationer som Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna. Idag handlar det om totalt 101 personer varav 88 skåningar.

Skånska ledamöter på nämnden i Malmö. Jämförelse baserat på kön angett i procent.

Hem & Hyra har återkommande granskat gruppen sedan 2016. Och en förändring är tydlig i år: kvinnorna har tagit en större plats. Tidigare trettio procent av gruppen har nu stigit till trettiosju, sett till vilka som bor i Skåne. Utöver detta är samtliga hyresråd på nämnden i Skåne kvinnor.

Annons

– Jag har noterat att det är fler kvinnor nu, och en del yngre. Vi har varit tydliga mot föreningarna som nominerar att det är viktigt att få med alla typer av människor. Till viss del har man nog hörsammat det, säger Susanne Björkman Ragnarsson, hyresråd och chef på hyresnämnden i Malmö.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

De flesta av dagens ledamöter är födda på femtio-, sextio- eller sjuttiotalet. Men även här syns en antydan till något nytt. Efter den senaste utnämningen fanns för första gången en nittiotalist med. Han hoppade dock av uppdraget innan han hann delta i den första förhandlingen.

Namnen på listan tyder på att knappt någon av ledamöterna har utomeuropeisk bakgrund, i motsats till den stora representation som finns bland hyresgäster som grupp. Men den bedömningen är osäker eftersom nämnden inte lämnar ut personuppgifter som hade kunnat säga mer om ledamöternas bakgrund och var de var födda.

Annons
Susanne Björkman Ragnarsson, hyresråd på hyresnämnden i Malmö.

Susanne Björkman Ragnarsson tror att sammansättningen av gruppen kan vara en spegling av de nominerande föreningarnas medlemmar: det vill säga få aktiva med utomeuropeisk bakgrund.

–  Men för oss är det fortfarande viktigt att man har kunskap och erfarenhet från den del som man är nominerad av, säger hon.

Fakta: Hyresnämndens intresseledamöter
  • Svensk handel, Riksbyggen, Visita, Sveriges Allmännytta, HSB, Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna föreslår vilka som ska bli ledamöter.
  • De får 600 kronor i ersättning per dag men ingenting för eventuellt förlorad arbetsinkomst.
Fakta: Efter tvisten: Så tycker hyresgästerna idag
Jörgen Persson

Jörgen Persson, Skillinge

På Skånes östkust, i den lilla orten Skillinge, bor Jörgen Persson. Han är väl bekant med hyresnämnden eftersom han för några år sedan drev sin hyresstrid den vägen och vidare upp till Svea hovrätt.
Vilka egenskaper krävs för att fatta bra beslut?
– Jag tror att det spelar roll om de som bestämmer bor i lägenhet, eget hus eller en bostadsrätt. Bor man i lägenhet så vet man hur det förhåller sig. Om det är en man eller kvinna spelar ingen roll för mig, det är vad man har innanför pannbenet som räknas.

Margareta Svensson

Margareta Svensson, Skurup

Margareta Svensson tog sitt fall till hyresnämnden när hon upptäckte att hon betalade högre hyra än vad grannarna gjorde. Det slutade med att hennes hyra sänktes med 1 200 kronor i månaden.
Vilken sorts personer ska bestämma i nämnden?
– De ska ha ett hum om vad de sysslar med och en grundläggande kunskap om hyreslagstiftning och känna till vissa begrepp. De bör vara insatta i den biten. Det är alltid bra att vara lyhörd och ödmjuk.  Och att  ge ett gott bemötande utan att döma folk.

Måns Henriksson

Måns Henriksson, Lund

Måns Henriksson, som bor på Smålands nation i Lund, fick sin hyra prövad i hyresnämnden, när hyresvärden ville höja den. Även om han fick rätt, funderade han aldrig då på vem det verkligen var som tog beslutet som var så avgörande för honom.
– Det var kul och spännande att hamna i hyresnämnden. Det kändes speciellt att de tog upp mitt fall och jag blev ju nöjd med deras beslut. Men för min del spelar det inte så stor roll vem som sitter i nämnden, men jag hoppas jag att de har någon form av kompetens.

Mahmoud Chouman

Mahmoud Chouman, Malmö

Mahmoud Chouman bor på Rosengård i Malmö och drev för några år sedan ett mål mot Contentus hyreshöjningar i hans kvarter. Han har bara ett önskemål om vem som  ska bli intresseledamot i nämnden:
– Det handlar om mänsklighet. Det måste vara människor som har moral. Det spelar ingen roll om det är någon som är gammal eller ung. De måste kunna tänka på alla människor. Det spelar heller ingen roll om man är född här eller i ett annat land. Bara moral.

Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.