Annons

Rättegången mot Kindberg uppskjuten

Östersund Rättegången mot bland annat tidigare vd för Östersundshem skulle ha dragits igång nu på onsdag i Ångermanlands tingsrätt i Härnösand. Men på grund av sent inlämnade kvitton måste den skjutas fram minst ett halvår.
Foto: Åsa Eriksson
Daniel Kindberg står åtalad för ekonomisk brottslighet. Vid tiden som vd för Östersundshem misstänks han ha nyttjat sin tidigare arbetsplats på Peab för att slussa vidare pengar till den lokala fotbollsklubben.

Huvudförhandlingen mot de tre personer som misstänks för grova ekonomiska brott i härvan kring Östersunds FK ställs in tills vidare, rapporterar SVT.
En av de tre misstänkta är Daniel Kindberg, som vid tiden för då brotten ska ha begåtts var både ordförande i fotbollsklubben och vd för kommunala bostadsbolaget Östersundshem.

Förutom Daniel Kindberg är två andra personer misstänkta i målet, en Sollefteåföretagare och en tidigare chef på byggföretaget Peab.
Misstankarna handlar om att de tre med hjälp av falska fakturor ska ha slussat över pengar från det kommunala bostadsbolaget Östersundshem till fotbollsklubben Östersunds FK.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Dessutom har åklagaren väckt talan om företagsbot på 500 000 kronor mot ÖFKs bolag Driftaren, även det ingick i den tänkta rättegången.

Rättegången mot de tre skulle ha inletts i Härnösand på onsdag. Så blir det nu alltså inte.
Det finns i nuläget inga uppgifter om när rättegången istället kan inledas, men enligt målavdelningen vid Ångermanlands tingsrätt kommer det att dröja minst ett halvår, skriver SVT.

Annons

Skälet är att de åtalade har åberopat ny bevisning i målet, som åklagaren inte hunnit kontrollera. Bland annat ska ytterligare tre personer höras.

Läs ocksåRättegång mot Östersundshems ex-vd startar i april

– De misstänkta har åberopat ny bevisning i målet så sent att vi inte hunnit kontrollera äktheten innan rättegången skulle starta, säger kammaråklagare Niklas Jeppsson till SVT.

Det handlar om kvitton som Sollefteåföretagaren plockat fram och som visar att han betalat ett företag för arbeten som utförts.

– Kvittona kommer från ett företag med huvudkontor i Spanien och det är där vi behöver förhöra fler personer, säger Niklas Jeppsson.

Annons
Läs ocksåÖstersundshem kräver Kindberg på miljoner i skadestånd

Åklagaren säger att han trots sin begäran var beredd att inleda rättegången som planerat nästa vecka och att han nu räknar med att det kommer att dröja till sent i höst innan en ny rättegång kan inledas.

– Jag kan inte se några hinder för att de misstänkta att lämna in sin nya bevisning tidigare, nu får det istället den här tråkiga konsekvensen, säger kammaråklagare Niklas Jeppsson till SVT.

Läs också Östersundshems ex-vd åtalas för grov ekonomisk brottslighet Peab polisanmäler Östersundshems tidigare vice vd Ny styrelse för Östersundshem utses idag Kindbergutredningen i Östersundshem: Sex miljoner borta Kindberg anhållen – styrelsen håller krismöte Kindberg "arbetsbefriad" – Diöschef axlar vd-rollen Ingen oberoende värdering av Peabaffären Hoppar av vd-jobbet – efter 98 dagar Ex-vd inför rätta i vår

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.