HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kindberg ”arbetsbefriad” – Diöschef axlar vd-rollen

Östersund Diös tidigare vd Christer Sundin kliver in som tillförordnad vd för Östersundshem, meddelade styrelsen under en presskonferens som hölls idag strax efter klockan 14. Under tiden förstärks sambanden mellan bostadsbolagets anhållne vd och den samtidigt häktade Sollefteåbon.
Foto: Åsa Eriksson
Östersundshems vd Daniel Kindberg är anhållen för eko-brott. Nu har styrelsen utsett en tillförordnad vd.

Under presskonferensen i dag på eftermiddagen meddelande Östersundshems styrelse att de utsett Christer Sundin som tillförordnad vd med omedelbar verkan medan Daniel Kindberg är ”arbetsbefriad” tills vidare.
– Det gäller tills styrelsen beslutar något annat, säger Tord Andnor, Östersundshems styrelseordförande.

Christer Sundin har tidigare arbetat på fastighetsbolaget Diös som vd.
– Jag ringde upp honom i morse och frågade om han var intresserad för att hans namn troligen skulle komma upp under styrelsemötet. Jag sa att jag inte ville ha ett svar direkt, men att han skulle fundera på saken till mötet då han var uppkopplad via telefon från Gävle, säger Andnor till Hem & Hyra efter presskonferensen.
Sundin accepterade erbjudandet.

Läs också"Kommer att få jobba för att återfå förtroendet"

På frågan om Daniel Kindberg upprätthåller lön från Östersundshem medan han är ”arbetsbefriad” svarar Andnor:
– Nej nej, självklart inte. Han är ju inte på arbetet.

Några svar kring Kindbergs anhållande för misstänkt ekobrott kunde han inte ge.
– Vi vet fortfarande ingenting.

Det som hittills ändå är känt är:
Östersundshems vd Daniel Kindberg sitter anhållen, misstänkt för ekobrott.
Kindbergs affärspartner i två bolag sitter häktad, misstänkt för ekobrott.
Och att Skatteverkets utredning visar på flera samband mellan de två misstänkta.

Läs också"Kindbergs uttalande har skapat oro"

Daniel Kindberg, 50, sitter i 19 bolagsstyrelser.
Alla utom två är kopplade till hans arbete som vd för kommunala bostadsbolaget Östersundshem.
I de två bolagen sitter endast två personer i styrelsen – Daniel Kindberg och den nu häktade 55-åringen från Sollefteå.

Skatteverkets utredning visar att den nu häktade Sollefteåbon sponsrade fotbollsklubben ÖFK, som Kindberg är ordförande för, med 4,6 miljoner kronor under 2014 och 2015 via sitt företag. Ett betydande bidrag för det lilla bolagets omsättning. Företagets största kund var under den tidsperioden Peab. Daniel var fram till 2014, då han tillträdde Östersundshems vd-stol anställd av Peab som vd för dotterbolaget Fältjägarna Fastighets AB.

Sollefteåbon har under många år funnits med i Daniel Kindbergs privata affärer, enligt Östersundsposten: ”Mannen var till exempel med i den fastighetsaffär där Daniel Kindberg sålde två fastigheter på Stadsdel Norr till sig själv och några kompisar”, skriver tidningen.

Läs också"Sälj inte mitt hem!"

Sollefteåbon driver egna bolag vid sidan om uppdragen i Daniel Kindbergs bolag. Det är bokföringen i ett av de bolagen som fick Skatteverket att titta närmare på Sollefteåbon.
Kort beskrivet så handlar det om att Skatteverket ifrågasätter de stora sponsringssummor till ÖFK som betalats utan motprestation och som går hand i hand med utbetalningar och insättningar från Peab.

Östersundsposten har offentliggjort delar av Skatteverkets utredning:
”Det finns ett avtal mellan (företaget) och ÖFK som gäller under för den del av perioden som betalningarna till ÖFK skett. Av avtalet framgår att (företaget) inte får några direkta motprestationer som motsvarar betalningarna. Det finns inte heller ett sådant samband mellan (företaget) och ÖFKs verksamheter att betalningarna anses naturliga.”

”(företagets) omsättning är uppseendeväckande jämfört med den kapacitet som företaget tycks ha. Det är anmärkningsvärt att så stor del av (företagets) intäkter betalas till ÖFK. Del av betalningarna till ÖFK överensstämmer dessutom tidsmässigt med Peabs inbetalningar till (företaget).”

Exempelvis så betalar Peab nästan 1,9 miljoner kronor till företaget 27 augusti 2014. Samma datum så betalar företaget 1,1 miljoner kronor till ÖFK. Det finns flera sådana exempel där det är nära i tid mellan inbetalning och utbetalning, skriver ÖP.

Under tisdagen bekräftade Peab att det är en av deras medarbetare som är den tredje person som ingår i misstankarna kring Daniel Kindberg och hans affärskompanjon.
Som framgått hittills av anklagelserna handlar det om att en företagare i Sollefteå misstänks för att ha skrivit falska fakturor till Peab.
Pengarna ska sedan ha betalats ut till företagaren som i nästa steg fört över delar av dem till ÖFK som sponsring.
Totalt handlar det om en misstanke om 9 miljoner kronor som företagaren fått på falska grunder.
– Vi har blivit informerade alldeles nyss om detta. Jag har sökt både polis och åklagare för att få mer information men hittills utan framgång, säger Kajsa Jacobsson, presschef på Peab till Östersundsposten.
Peab har redan inlett arbetet med att göra egna undersökningar internt, säger hon.
Peab har inte varit i kontakt med medarbetaren som alltså anhölls under måndagen då Daniel Kindberg anhölls.

Läs också (S): "Östersundshems styrelsearvoden är fullt rimliga" 1 698 lägenheter säljs av Östersundshem Brister i Östersundshems skrytbygge åtgärdas Bråk om Östersundshems kortare arbetsdagar ”Kravet var oskäligt” Daniel Kindberg ny vd för Östersundshem Här är affärsavtalet mellan Östersundshem och Rikshem Hyresgäster betalar miljoner i sponsring varje år Kindberg kräver en offentlig ursäkt av media Konkurrensverket avskriver Peab-affären Konkurrensverket kräver Östersundshem på fem miljoner Kritik stoppar Östersundshems attefallshus Köparen av Östersundshems bostäder klandras i granskning Många frågetecken kring Östersundshems Attefallshus Norrlandstoppen får 227 000 – för 12 timmars arbete i veckan Oroliga hyresgäster samlas i Östersund Östersundshem gör en pudel Östersundshem krävs på skadestånd Östersundshem lägger korten på bordet Östersundshem svarar Konkurrensverket Östersundshems svar på Hem&Hyras artikel Revisor riktar kritik mot Östersundshem Så få har råd med ny lya i Östersund Så mycket kostar det när ditt bolag bjuder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.