Annons

Akelius lovar tio miljarder till välgörenhet

Norrbotten ​Mångmiljardären och Sveriges största privata fastighetsvärd Roger Akelius säger i en intervju till Norrbottenskuriren att han skänkt 200 miljoner till SOS barnbyar. Nu utlovar han ytterligare tio miljarder i välgörenhet.

​Roger Akelius bor idag i ett vackert hus på Bahamas. Han är rik, mycket rik.

– Men jag är inte intresserad av konsumtion. Jag fyller 66 i dagarna och behöver inte så mycket. Jag går i enkla kläder och vill inte äta massor av dyr mat, säger han till tidningen Norrbottenskuriren under ett besök i Haparanda nyligen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Känt är att Akelius skänkte 100 miljoner till SOS barnbyar efter tsunamin på Haiti i januari förra året. Mindre känt, dock obekräftat, är att han också tidigare gett organisationen 100 miljoner till en ny barnby i Indien.

– Vi har hållits det hemligt hittills, men jag kan berätta det nu, säger Akelius som även berättar lite om sin barndom.

Annons

– Mina föräldrar var alltid hjälpsamma gentemot andra. När jag hade börjat tjäna pengar så gav jag min mor pengar till att åka taxi och slippa gå med sina dåliga ben. Men hon gick ändå och sa: ”Ska jag åka taxi när det finns så många fattiga i världen som behöver pengarna bättre?”

Läs ocksåAkelius lägenheter hyrdes ut till ockerhyror – hyresgäster kräver tillbaka 230 000

Stiftelsen Akelius Foundation bildades för sex år sedan och går idag med en miljard i vinst per år. Pengar som han nu bestämt ska gå till välgörenhet.

– Stiftelsen är lyckosam och jag har kommit fram till att jag ska skänka totalt tio miljarder kronor till utsatta barn, förhoppningsvis mer om jag lever länge. Självklart ska mina barn och barnbarn få så att de överlever, men jag vill gå ett steg längre och skänka pengar istället för att köpa porschar och hälla ut champagne som ju är så populärt nuförtiden, säger han.

Annons

Roger Akelius har också som mål att adoptera 10 000 utsatta barn och ta fullt ekonomiskt ansvar för dem tills de fyller 25 år.

Läs ocksåRoger Akelius stiftelse stöttar Ukraina: ”Jag är glad för alla miljoner jag blir av med”
Fakta: Fakta

Akelius Fastigheter bildades 1994 efter den stora fastighetskrisen. Hyresfastigheter handlades på en tunn marknad till över tio procent i direktavkastning.

Fastighetskungen har idag cirka 24 000 hyreslägenheter i 56 städer/orter över hela Sverige, bland annat i Haparanda, Luleå, Sundsvall, Umeå, Åre och Östersund.

I Tyskland äger bolaget 7 500 lägenheter och kommer snart satsa ytterligare två miljarder i fastighetsaffärer.

Läs också De vill sätta stopp för 650 nya lägenheter: "Folk är förbannade" Akelius vill sälja 28 500 hyresrätter: ”Vi ska lämna Sverige” Så blir de nya topplägenheterna i Kronprinsen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.