HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Akelius säljer 3 000 lägenheter

Stockholm Akelius vill sälja tre tusen lägenheter i Sverige till sina hyresgäster. "Underligt beslut" tycker Barbro Engman, Hyresgästföreningens ordförande.
Roger Akelius här på stranden framför huset på Bahamas är irriterad på regeringens planer på att ändra skattereglerna.

Akelius har tidigare meddelat att de erbjudit 800 hyresgäster i Norrland att köpa sin lägenhet. Nu avslöjar Roger Akelius, bolagets grundare och styrelseledamot, att uppemot 3000 av bolagets 23 000 lägenheter i Sverige ska säljas och ombildas till bostadsrätter.
– Vi har gått med brev till alla hyresgäster i hela Sverige och där det finns ett tillräckligt intresse säljer vi, säger Roger Akelius.

Bakgrunden till försäljningen är enligt Roger Akelius regeringens planer på att stoppa möjligheterna för riskkapitalister att slippa betala skatt med hjälp av så kallade räntesnurror.
– Då passar de samtidigt på att stoppa möjligheten för oss att låna billigt från vissa länder. Det leder till att vi måste höja hyran med 100 kronor i månaden för våra hyresgäster och därför kommer vi att sälja cirka 50 fastigheter, säger Roger Akelius.

Läs ocksåMaktskifte stoppar ombildningar i GöteborgHyresgästföreningen har i flera år protesterat högljutt mot planerna på att ombilda tusentals kommunala hyresrätter till bostadsrätter. Tarja Jokinen i Hjällbo är en av de hyresgäster vars hus varit till salu.

Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman, tycker det är synd att fler hyresrätter försvinner.
– Det är underligt att han vill sälja innan politikerna ens har fattat beslut om att ändra reglerna, säger Barbro Engman.

I ett mejl till hyresgästerna radar Akelius upp fördelarna med att köpa sin lägenhet. Bland annat står det att hyresgästerna tjänar hundratals kronor varje månade på att omvandla hyresrätten till bostadsrätten, räntekostnaden är avdragsgill, du får rotavdrag, du får själv all värdeökning och vinst, står det bland annat.

Hur ser du på det paradoxala att du som en stor hyresvärd argumenterar för att hyresgästerna ska köpa sin lägenhet, borde du inte kämpa för bättre villkor för hyresrätten och strunta i att sälja?
– Jo jag vill kämpa för hyresrätten men problemet är att svenska lagar gynnar bostadsrätten och missgynnar hyresrätten och oavsett vad jag vill måste jag böja mig för regeringens politik.

Läs ocksåSå påverkas du som hyresgäst av budgeten i GöteborgÖkad byggtakt och bättre skydd för renovräkning ingår i Göteborgs nya budget, utformad av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.
Läs också Monika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade inget Kvinna mister kontrakt efter vanvård: "Ingen golvyta att röra sig på" Ombildningar stoppas i Göteborg: alla ansökningar får nobben

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.