Annons

Allt fler övergivna bilar i Mjölby

Mjölby Problemet med övergivna skrotbilar ökar. Det menar Mats Rydell, gatuingenjör på Mjölby kommun.
Foto: Jenny Knutsson
En av de övergivna bilar som hamnat på Mats Rydells bord under hösten.

— Bostadsbolaget är en stor fastighetsägare och därför sticker de ut i statistiken. Men jag får ärenden även från andra fastighetsägare i kommunen, berättar Mats Rydell.

Det är till honom som hyresvärdarna i Mjölby vänder sig för att få bort fordon som bedöms vara skrot, övergivna eller helt enkelt har stått felparkerade en längre tid.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

— Det är lagstiftningen som styr och det är bara kommunen, staten genom Trafikverket och polisen som har rättslig möjlighet att flytta på någon annans fordon, säger Mats Rydell.

Även om det under senare år har blivit lättare för en fastighetsägare att bli av med skrotbilar så är det fortfarande en omständlig procedur. När ett fordon fått böter för samma felparkering fem gånger kan fastighetsägaren vända sig kommunen med en begäran om att fordonet ska fraktas bort.

Annons

— Då handlar ärendet hos mig. Jag börjar alltid med att skriva ett brev till den som står som registrerad ägare och i samma veva sätter jag även en röd lapp på fordonet där det står att det bör flyttas. Sedan ger jag en respit på normalt två veckor, berättar Mats Rydell.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”
När den röda lappen hamnar på vindrutan har det gått långt. Nästa steg är att kommunen låter flytta fordonet.

Om ingenting händer flyttas bilen därefter till en uppställningsplats där den förvaras i tre månader. Ägaren har då fortfarande möjlighet att få tillbaka sin bil under förutsättning att personen betalar de eventuella skulder som är förknippade med fordonet. Men oftast slutar ärendena på ett och samma sätt, att bilen till sist tas om hand av en auktoriserad skrotfirma.

— Alla kostnader som kommunen har för den här hanteringen har vi rätt att ta ut av den som begär att flytten ska ske. Det betyder att vi fakturerar exempelvis Bostadsbolaget. Sen är det deras sak att försöka få igen pengarna från bilägaren. Om det är på en kommunal gata så skickar vi räkningen direkt till ägaren men ibland går det inte att hitta någon.

Annons

I genomsnitt kostar varje fordonsflytt cirka 2 000 kronor och enligt Mats Rydell får han allt fler ärenden att ta hand om.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

— Det är ett problem som ökar, att folk bara ställer sina bilar och struntar i dem. När man slår på dem i registren kan det visa sig att de har körförbud sedan tre, fyra år tillbaka.

Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.