HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Andra ronden för hyresgästerna på Kammakargatan

Norrmalm Hyresgästerna i innerstan vann första ronden mot hyresvärden. Nu har värden överklagat till hovrätten och fortsätter kräva att få höja hyran med 7 000 kronor för en trea efter renovering.
Foto: Kenneth Samuelsson
LenaKim Svenungsson Arctaedus och Eva Nilsson med hyresnämndens beslut framför huset på Kammakargatan, Norrmalm.

Hem & Hyra skrev i april om att hyresnämnden för ovanlighetens skull gick på hyresgästernas linje och stoppade en kraftig höjning efter ombyggnation.

Nu har värden överklagat hyresnämndens beslut till Svea Hovrätt och fortsätter kräva att få höja hyran för en trea från 8 300 till nästan 15 000 kronor i månaden.

Läs ocksåHyresgäster i innerstan stoppade kraftig hyreshöjningHyresgästerna vann hyrestvisten i hyresnämnden.

Hyresgästerna Eva Nilsson och LenaKim Svenungsson Arctaedus på Kammakargatan är nöjda med att hyresnämnden stoppade den kraftiga höjningen.
– Värden vill ta ut nyproduktionshyra men har gjort renoveringen jättebilligt och slarvigt, hävdar Eva Nilsson och visar upp nymålade fönster som börjat flaga och kakel som sitter fel.

Hon säger att flera i huset varit uppgivna eftersom värden ofta får rätt när tvister om ombyggnadshöjningar avgörs i hyresnämnden.
– Därför det viktigt att kämpa så vi får ett prejudikat mot kraftiga höjningar.

Annons

Men nu är båda optimistiska om att även hovrätten ska gå på hyresgästernas linje och stoppa höjningen. Skälet är att hyresnämnden tyckte att de lägenheter som hyresgästerna och Hyresgästföreningen lyft fram som jämförelse är de som är mest lika de nyrenoverade lägenheterna. De har också lägre hyra än de som värden hänvisar till.

Läs ocksåHyresgäster manifesterar för ökat inflytande

– Jag är optimist eftersom vi har en bra jämförelselägenhet, säger LenaKim Svenungsson Arctaedus.

Robert Bruzelius Lidqvist, på advokatfirman Steinman, som företräder värden Marie Atmer, MEA Fastigheter/GA-Fastigheter AB, skriver i överklagan att håller fast vid sin ståndpunkt att hyran som hyresnämnden fastslagit är för låg.

Annons

”Yrkade hyror är skäliga då de inte påtagligt överstiger hyran för lägenheter som till bruksvärdet är likvärdiga”, skriver han bland annat i överklagan.

Läs ocksåKooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och riskerParkgården i Nässjö och Assar Lindén, Boverket
Läs också Ingrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock" Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.