HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresgäster manifesterar för ökat inflytande

Stockholm I morgon manifesterar Hyresgästföreningen för rätten till inflytande vid upprustningar. "Vi ska visa vårt missnöje med laglösheten för hyresgästerna" säger Hyresgästföreningens ordförande Simon Safari.

Nästa vecka kommer regeringens utredning om stärkta villkor för hyresgäster att presenteras. Utredningens uppdrag är att komma med förslag på lagändringar bland annat när det gäller ombyggnad.

– Nu får vi hoppas att lagstiftaren faktiskt ändrar lagen. I dag är hyresgästerna utlämnade till godtycke när hyresvärdar passar på att göra standardhöjning och höja hyrorna. Hyresgäster måste få behålla sitt hem, det är det allra heligaste, säger Simon Safari, ordförande i Hyresgästföreningen i Stockholm.

Läs ocksåEfter årets rekordhöjning – nu kommer nästa hyressmäll, Lars, 71: ”Ett svek”Lars Toftmar, hyresgäst i Ystad.

Manifestationen på Norra Latins skolgård i morgon klockan 12 går under parollen att alla ska kunna bo kvar i sina hem. På scen kommer både forskare, politiker och hyresgäster som själva varit med om upprustning att tala. Hem & Hyra har tidigare skrivit om frågan, bland annat hur svårt det är för hyresgäster att få rätt i hyresnämnden och hur hyran höjs. Också när hyresgäster vinner, som nu senast på Kammakargatan på Norrmalm, innebär en renovering 40-procentiga hyreshöjningar.

Annons

Simon Safari, som bor i Botkyrka, har också exempel på att det går att bygga om med hyresgästernas bästa i åtanke.
– Där jag bor hamnar man under 20 procent i hyreshöjning. Det finns bostadsbolag och kommuner som agerar utifrån sitt bostadsförsörjningsansvar, medan andra bara ser till sin egen plånbok.

I kväll klockan 19.00 sänder Öppna kanalen TV-Stockholm intervjuer med både Hyresgästföreningens ordförande i Stockholm, Simon Safari, och riksförbundets Marie Linder om manifestationen.

Annons
Läs ocksåVärden bröt upp Rogers källarförråd - skulle vårstädaMan som sitter i en fåtölj.
Fakta: Här ser du Öppna Kanalen Stockholm

Comhem, kanalplats 450
Telia, kanalplats 500
Bredbandsbolaget, kanalplats 299
Canal Digital, kanalplats 299
På datorn: live eller i efterhand.

Läs också Efter flera misstag - nu får hyresgästerna anmäla felen till en jurist Gatuprotest mot allmännyttans krav i Göteborg Liten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.