Annons

Andrahandsuthyrning spårade ur – lägenheten blev en bordell

Malmö Mannen i Malmö hade inte råd att betala hyran. Lösningen blev att hyra ut bostaden via Blocket. Kort efter det slog gränspolisen till mot adressen.
Foto: Pixabay/Anders Paulsson

Polisens utredning visar att fyra kvinnor transporterades från Sydamerika till fyrarummaren i centrala Malmö för att sälja sex. I botten ligger en lägenhetsuthyrning i tre led.

Malmöbon som står på förstahandskontraktet ska befinna sig utomlands. Han hyrde ut i andra hand till en man som var på jakt efter en bostad. Den mannen insåg snabbt efter inflytt att han inte hade råd med hyran och lade ut lägenheten på Blocket. Ett par, en man och en kvinna, nappade på annonsen och skrev kontrakt, i realiteten i tredje hand.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

–  Det som hände, det hände. Jag vill inte prata mer och har berättat allt för polisen. Jag ska flytta från Sverige nu, säger andrahandshyresgästen till Hem & Hyra.

Gränspolisen har som uppdrag att jaga människohandlare och vägen till de misstänkta går via sexhandeln, via prostituerade och kunder. I april i år satt spanare och scannade av sexsajter på nätet och en av annonserna kunde knytas till den aktuella lägenheten i Malmö. När en av poliserna knackade på dörren i våras fanns där fem kvinnor och han erbjöds att köpa sex, enligt polisrapporten. I förhör sammanfattade en kvinna från Venezuela om bakgrunden i hemlandet och anledningen till att hon hamnat i Malmö: “Allt, regimen, hunger, allting.” En av de andra kvinnorna berättade att hon ville skicka pengar till sin familj i hemlandet och hur hon blivit misshandlad av sexköpare i Malmö.

Enligt utredningen har de fyra kvinnorna slussats till lägenheten i Malmö via flygresor över Atlanten och genom Europa. En femte kvinna har åtalats för grovt koppleri efter tillslaget. Hon ska ha tjänat pengar på sexköpen och varit ansvarig för att sköta bordellverksamheten i lägenheten. Bland bevisen finns ett underskrivet hyreskontrakt som pekar mot andra personer.

Annons
Läs ocksåHovrätten river upp beslut: hyresgäst vräks efter sexhandel

– Vi misstänker att det är fler inblandade men har ingen pågående förundersökning, säger Anna Edebalk, kammaråklagare på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Det finns inga misstankar mot vare sig mannen som står på kontraktet eller andrahandshyresgästen, som hyrde vidare i tredje hand till organisatörerna bakom sexhandeln. Men rent hypotetiskt skulle någon som hyr ut en lägenhet till en människohandlare eller hallick kunna begå ett brott, om personen kände till vad som hände och tjänade på det.

– Om man hyr ut och det används för prostitution och man känner till det och inte gör vad som skäligen kan begäras för att få bort verksamheten, då kan man dömas för koppleri, säger Anna Edebalk.

Läs ocksåJournalistens lägenhet blev bordell – kan förlora kontraktet

Hur ska man göra för att inte hamna i det läget om man hyr ut en lägenhet?

Annons

– Jag kan inte ge några generella råd. Det får man lösa själv.

Tillgång till andrahandslägenheter har numera en central roll när det gäller människohandel och prostitution. Hem & Hyra har rapporterat om ett flertal fall då bostäder har hamnat i fel händer.

Läs också Prostituerade sålde sex i lägenheten – hyresgästen får bo kvar Kvinna åtalas för bordelluthyrning av hyresrätt – polisen spanade genom brevinkastet Småbarnsmamman ”Emma” sålde sex i lägenheten – hävdar att sambon tvingade henne

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.