Annons

Anklagar hyresgäster för sabotage – måste själva fixa 15 golv

Åstorp Hyresgästerna bor i slitna lägenheter med dåligt underhåll. Hyresvärdarna menar å sin sida att det är hyresgästerna som saboterar och förstör. Nu har hyresnämnden sagt sitt. Därför får hyresgästerna rätt mot värdarna.
Foto: Petra Martinsson/Hyresnämnden

I januari håller hyresnämnden förhandling i Helsingborgs tingsrätt. På den ena sida sex hyresgäster som de senaste månaderna har gått igenom flera processer mot sina två hyresvärdar. I november har fastighetsägarna dömts att betala tillbaka över 400 000 kronor som de har tagit ut för mycket i hyra. Nu gäller krav på att värdarna ska fixa till saker framför allt golv, både slitna parkettgolv och fläckiga förstörda plastgolv men också dålig ventilation och trasiga köksluckor.

På den andra sidan värdarna som menar att hyresgästerna har vänt sig emot dem, att de ljuger och att det är de som saboterar och förstör, bland annat med vatten. Ord som används är att det råder ”krig” mellan värdarna och hyresgästerna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Hyresgästerna och Hyresgästföreningens representanter på väg in till förhandlingen i Helsingborgs tingsrätt. Hyresgästföreningen hade ansökt om så kallade åtgärdsförelägganden.

Tidigare under dagen har nämnden gått syn i huset som ligger på Nyvång i Åstorp. Stämningen var då så infekterad att hyresvärdarna senare skulle begära att synen i en av lägenheterna skulle göras om för att de hade förhindrats gå in dit (en begäran som nämnden senare avslog).

Nu har Hyresnämnden i Malmö lämnat sitt beslut. Hyresvärdarna måste åtgärda bristerna, förutom ventilationen som redan anses lagad. Det betyder att det är fjärde gången som fastighetsägarna förlorar en tvist kring huset. De har tidigare tvingats betala skadestånd för brott mot förhandlingsordningen. De har dömts att betala tillbaka hyror på över 400 000 kronor, samt förlorat ett mål där de hade stämt en av hyresgästerna för skadegörelse. I början av året hamnade värdarna på Hem & Hyras lista över Sveriges värsta värdar.

När hyresnämnden höll syn behandlades allt som kunde utomhus och få i taget fick gå in i lägenheterna.

Nämnden konstaterar i sitt beslut att det är hyresvärdarna som måste bevisa att det är hyresgästerna som har förstört i lägenheterna. Det har de inte lyckats göra.

Annons

Det finns inga besiktningsprotokoll och det kan inte redovisa när det senaste gjordes underhåll av till exempel köksluckorna. Enligt nämnden är golven så slitna att det skyddade ytskiktet är borta på flera håll. Enligt hyresvärdarna finns inga skador antecknade i hyresavtalen och det bevisar att de inte fanns några när hyresgästerna flyttade in. Men enligt hyresnämnden är det utan betydelse. Det är upp till fastighetsägaren att dokumentera sådant, vanligtvis vid en besiktning, innan någon flyttar in.

Enligt nämnden finns det ”behov av underhåll” av samtliga golv som har synats. Det handlar om 15 stycken i olika rum och lägenheter. Också köksluckor och en badrumsdörr ska åtgärdas.

Enligt nämnden är dörren så illa däran att den anses som ”ett allmän förfulande på helhetsintrycket” och måste bytas ut eller renoveras.

Hyresgästföreningen jurist Viktor Lundgren, som är hyresgästernas ombud, är inte förvånad över beslutet.
– Utgången var väntad, underhållet är eftersatt i samtliga lägenheter, säger han.

Han hoppas nu att detta kan vara slutet på konflikten men han är osäker. Trots att hyresvärdarna nu har förlorat i olika instanser fortsätter de. Ännu en hyresgäst är uppsagd i tingsrätten och beslutet om återbetalning av överhyror är överklagat till Svea hovrätt.

Annons
”Vi kommer att överklaga”

Doriora Bou, en av de två som äger huset, är fortfarande säker på det är hyresgästerna som har förstört i lägenheterna. Trots beslutet säger hon att de är ”oskyldiga” och att det är någonting i den här historien som inte stämmer. Hon vill att rättvisan ska komma fram och därför kommer de att driva ärendena vidare.
– Vi kommer att överklaga så långt det går tills att rättvisan kommer fram, säger hon.

LÄS om hur konflikten började: Därför har värden sagt upp alla hyresgäster- stor belopp på spel i infekterad konflikt
LÄS också: Hem & Hyra utser: Sveriges värsta värdar – skandalvärd i mellansverige i topp

Läs ocksåVille vräka hyresgäst: Därför får hyresvärdarna betala ett stort belopp
Läs också Hyresgäster vann mot sin värd - därför får de dela på 400 000 kronor De har levt med vägglöss i ett år – agerade levande lockbete Här är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt” Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.