Annons

Annikas värd betalar halva elkostnaden: ”Jag trodde inte det var sant”

Osby Annika Gustafsson har kallhyra och riskerar en riktig ekonomisk smäll i vinter. Hon kunde knappt tro sina ögon när hon fick en lapp i brevlådan: Värden meddelar att han står för halva elkostnaden ända till fram till april.
Foto: Petra Martinsson/ Privat
Annika Gustafssons hyresvärd Boo Colldin i Osby överraskade hyresgästerna - som har kallhyra - rejält.

– Jag fick lov att läsa två gånger, jag trodde inte det var sant, säger Annika Gustafsson.

Hon bor tillsammans med sin make i en marklägenhet i Osby i norra Skåne. En luftvärmepump håller värmen i lägenheten och en varmvattenberedare fixar temperaturen på vattnet. Här har hyresgästerna kallhyra vilket betyder att de själva betalar elkostnaderna. Det i sin tur betyder att det kan bli en riktigt tuff vinter om elpriserna skenar som det förutspås.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

”Nu gäller det att alla drar sitt strå till stacken”

Hyresvärden Boo Colldin skriver i sitt brev till hyresgästerna:
”Elen är dyr och onödigt hög. Den kommer att bli billigare. Vi vet inte när. Med anledning av det höga elpriset så får Ni som har elvärme dra av halva den totala elkostnaden från och med novembers elkostnad”.

Hem & Hyra når Boo Colldin på telefon.

– Jag har en bakgrund som bankchef och känner väl till privatekonomi. Nu gäller det att alla drar sitt strå till stacken.
Han menar att han ”arbetar med nöjd kund inte vinstmaximering”.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

Många pensionärer

Rent praktiskt får hyresgästerna dra av halva elkostnaden på hyran mot att lämna en kopia på den betalda elräkningen eller visa upp den. Om till exempel hyran är 7 000 kronor och elräkningen på 2 000 kronor så betalar hyresgästen 6 000 kronor i månadshyra. 14 lägenheter är berörda. Förra året låg Annika Gustafssons elräkningar på mellan  2 300 kronor och 4 630 kronor – oklart var de kan landa på framöver.

Annons

Boo Colldin säger att det bor många pensionärer i hans lägenheter med mindre marginaler som kan påverkas av höga elpriser. Han tycker att dagens elsystem slår helt fel.

– Sen har vi ju matpriserna och allt annat som går upp.

Läs ocksåBodde i både hus och hyrd lägenhet – men nu sätter hovrätten stoppLagboken - Sveriges rikes lag.

Han och hans bostadsbolag Boostaden Osbysjön AB står för halva kostnaderna fram till april.

– Hur det kommer att se ut sen vet vi inte.

Eventuellt måste han skjuta fram visst underhåll.

Annons
elkostnader
Annika Gustafsson, som har ett rörligt elpris, försöker spara el bland annat genom att tvätta när priserna är låga. Hyresvärdens insats tycker hon är fantastisk.

Annika Gustafsson är glad över att ha en schyst hyresvärd och hyllar honom för tilltaget.

– Det är inget vanligt drag av en hyresvärd.

Hon hoppas att andra hyresvärdar kan ta efter.

Boostaden Osbysjön AB har fastigheter i Osby, Ljungbyhed, Trelleborg och Åhus.

Läs också Öppnade inte när värden ringde på – blev uppsagd Vräks för att han matar fåglar: ”Fågelskrik i ofattbara mängder” Spelmissbruk ingen ursäkt – familj vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.