HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Anställd hos Poseidon fick jacuzzi – döms för mutbrott

Göteborg Ännu en tidigare anställd på Poseidon har fällts för mutbrott. Denna gång gäller det en bovärd som tagit emot ett bubbelbadkar för eget bruk utan att betala.

Det var sommaren 2008 som bovärden, anställd av det kommunala bolaget Bostads AB Poseidon, fick ett nytt bubbelbadkar värt 40 000 kronor till sin privata bostad.

Badkaret beställdes av butikschefen i en färgbutik där bovärden regelbundet hämtade ut färg och tapeter i tjänsten, och där Poseidon stod för en femtedel av butikens omsättning

Läs ocksåToppchefer på Balder åtalas för grova insiderbrott

Men bovärden betalade aldrig för sin jacuzzi. I stället stannade kostnaden på färgbutiken, som enligt Göteborgs tingsrätt månade om goda relationer till bovärden på grund av hans roll som beställare åt sin kommunala arbetsgivare.

Därför döms bovärden nu till villkorlig dom för mutbrott. Han ska också betala 40 000 kronor för att kompensera värdet av badkaret. Däremot slipper han böter, bland annat eftersom han blivit av med jobbet – Poseidon valde att säga upp bovärden redan då misstankarna om mutbrott väcktes.

Butikschefen i färgaffären döms för bestickning till villkorlig dom och 19 000 kronor i dagsböter. Däremot frias firmans vd från misstankar om bestickning.

Annons
Läs ocksåHyresgäster i Strömstad oroar sig för brottsmisstänkta ägare

Bovärden och butikschefen slipper dock undan anklagelserna om att ha låtit Poseidon betala jacuzzin genom osanna fakturor som påstods gälla färg och tapeter.

Bostadsbolaget ska enligt åklagaren därmed ha förlorat närmare 29 000 kronor. Men tingsrätten anser det inte bevisat att männen försökt lura Poseidon, och friar dem därmed från misstankar om både grovt bedrägeri och grov trolöshet mot huvudman.

Bovärden frias också från anklagelser om att ha tagit emot spotlights för 10 500 kronor, en dammsugare för 4 500 kronor samt ett dörrfönster av butikschefen utan att betala.

Läs ocksåYtterligare en häktad i Lulebohärvan

Inte heller anses han skyldig till mutbrott efter att bland annat ha köpt vitvaror för privat bruk hos en annan av Poseidons leverantörer till kraftigt reducerat pris.

Annons

I höstas dömdes även en av Poseidons tidigare distriktschefer för mutbrott i hovrätten. Domen vann nyligen laga kraft sedan Högsta domstolen avslagit ansökan om prövningstillstånd. Mannen sades upp vid årsskiftet men får enligt avtal ett års lön.

Muthärvan i Göteborg – läs även: Mutmisstänkt projektledare hos Familjebostäder slipper åtal

Läs också Rättegången mot Kindberg uppskjuten Östersundshems ex-vd åtalas för grov ekonomisk brottslighet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.