Annons

Ytterligare en häktad i Lulebohärvan

Luleå Ytterligare en man är häktad i Lulebohärvan som uppdagades för ett par veckor sedan. Mannen var tidigare entreprenör, men sedan en tid tillbaka anställd hos det kommunalägda bostadsbolaget.
Foto: Ulrika Vallgårda
Ännu en man har häktats misstänkts för att ha svindlat pengar från Lulebo.

I torsdags efter häktades den tidigare höga chefen hos Lulebo, misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, då han tros ha svindlat bostadsbolaget på minst sexsiffriga belopp.

De ekonomiska oegentligheterna uppdagades efter att Lulebo fick en ny vd, Erik Öhrling, i början av året. När han tillträdde införde han rutinen att alla fakturor ska attesteras av minst två personer, något som tidigare inte var fallet. I samband med det upptäckte han ett stort antal misstänkta luftfaktorer från de två senaste åren.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Den andre mannen i målet, en tidigare entreprenör, släpptes efter häktningsförhandlingen i Luleå tingsrätt, men var fortsatt misstänkt. Åklagaren överklagade då beslutet till Hovrätten för övre Norrland. Efter det har nu även entreprenören häktats misstänkt för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.

Den 42-årige entreprenören har sedan en kort tid tillbaka varit anställd hos Lulebo, berättar Patrik Ström, kommissarie och chef för bedrägerigruppen vid utredningssektionen hos polisen i Norrbotten.

Annons

– Men det är under sin tid som entreprenör åt Lulebo som han misstänks ha skickat felaktiga fakturor till bostadsbolaget.

Läs ocksåLulebo svindlat på minst sexsiffriga belopp – chef misstänktUnder en presskonferens hos Lulebo på onsdagen berättade Lulebos styrelseordförande Kent Ögren och VD Erik Öhrling att bostadsbolaget har blivit lurat på minst sexsiffriga belopp. En egen chef är misstänkt.

Har han samarbetat med den tidigare chefen?

– De är häktade för att vi tror att de har haft ett samröre, ja.

Annons

Båda männen har förnekat brott.

Läs ocksåYtterligare en häktad i Lulebohärvan

Lulebos vd Erik Öhrling vill inte kommentera häktningarna, utan skriver i ett e-postmeddelande: ”I allt som har med denna utredning att göra har vi blivit uppmanade av Polis och Åklagaren att ej kommentera någonting i dagsläget, då det av utredningstekniska orsaker kan försvåra bevisläget.”

Läs också Så tvättade ekobrottslingarna 180 miljoner i lyxiga hyreshuset: ”Medhjälp till bedrägerier” Efter två års utredning - sex personer åtalade i Lulebohärvan 43-årig kvinna åtalad efter explosionen i Luleå

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.