Annons

Avslag för tvångsförvaltning

Ale Hyresgästerna hävdar dödshot, hemfridsbrott och usel förvaltning. Men det räcker inte för att tvångsförvalta fastigheten i Ale kommun. Bevisningen är för tunn, anser hyresnämnden.
Foto: Linn Bergbrant
Hyresgästerna Olle Skoglund, Carolina Vestergren och Gisela Skoglund hade hoppats på att deras hem skulle tvångsförvaltas. Nu vill de driva fallet vidare till hovrätten.

Hem & Hyra har tidigare berättat om den privatägda hyresfastigheten med åtta lägenheter i Ale kommun, där flera hyresgäster länge känt sig otrygga. Värdparet har det senaste året polisanmälts fem gånger för olika typer av allvarliga hot och övertramp.

Göteborg Energi har även vid flera tillfällen varit på väg att stänga av fjärrvärmen på grund av obetalda fakturor. Detta, samt att hyresvärden periodvis varit omöjlig att nå, att utemiljön skötts bristfälligt och att hyresgäster drabbats av olovliga uppsägningar, fick Hyresgästföreningen att i somras lämna in en ansökan till hyresnämnden om att få fastigheten tvångsförvaltad.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

För en dryg månad sedan möttes parterna i hyresnämnden. Där stod det klart att ord står mot ord. Hyresgästen Carolina Vestergren återgav under ed hur värden vid ett tillfälle ska ha sagt att ”jag ska slå ihjäl dig så att din mamma inte känner igen liket”.

– Det är det värsta jag har hört i hela mitt liv. Den frasen glömmer jag aldrig. Jag tycker att det är fruktansvärd obehagligt. Vi låser hela tiden, berättar hon.

Hyresvärden menar å sin sida att det som påstås inte är sant. I stället är det hyresgästerna som ligger efter med elräkningar och hyror – vilket de i sin tur nekar till.

Annons
Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.

– Jag har inte gjort detta. Jag har varit hyresvärd i 18 år utan problem. Jag ser dem som bor i lägenheterna som mina vänner, bedyrade mannen i ägarparet under ed i hyresnämnden.

Hyresnämnden konstaterar nu att värdparet visserligen har misskött fastigheten och dess hyresgäster i flera avseenden. Men för att ta ifrån dem ansvaret för förvaltningen krävs omfattande problem under en längre tid, och det tycker inte nämnden är bevisat. Dessutom är det två av åtta hushåll på adressen som drivit ärendet. Två andra har tvärt om förklarat sig hyfsat nöjda med förvaltningen, och övriga fyra har inte tyckt till alls.

”Betydligt allvarligare” ser nämnden på att mannen i värdparet använt huvudnyckel för att ta sig in i Carolina Vestergrens lägenhet sedan hon låst sin ytterdörr vid en diskussion, och att han vid ett senare tillfälle stängde av strömmen till hennes lägenhet. Själv har mannen berättat att han trott att han som hyresvärd haft rätt att komma in i husets lägenheter, samt stänga av strömmen om en hyresgäst inte betalar för sin elförbrukning. Senare har han förstått att det inte var okej, och uppgav i hyresnämnden att det inte kommer att hända igen.

Läs ocksåHär har hyresgästerna varit utan el och varmvatten hela vintern: ”För jävligt”Hyreshus i Överum.

Både intrånget med huvudnyckeln och tillfället när strömmen bröts är fortfarande under polisutredning. Men övriga polisanmälningar har lagts ner, och ord står därmed mot ord. Enligt hyresnämndens bedömning var det heller aldrig någon risk för att fjärrvärmen faktiskt skulle stängas av: räkningarna betalades innan Göteborg Energi hann sätta hoten i verket.

Annons

Hyresvärden har försökt genomföra olovliga uppsägningar av två hyresgäster, och har ansökt om betalningsförelägganden i flera fall, men har sedan inte följt upp det juridiskt. Det kan därför tolkas som ett försök att skrämma hyresgästerna, skriver hyresnämnden. Men nämnden tycker inte att den fått övertygande bevis på att uppsägningarna och ansökningarna är helt ogrundade. Därför kan inte heller detta beteende väga in i ett totalt beslut om tvångsförvaltning.

Sammantaget anser inte hyresnämnden att det finns fog för tvångsförvaltning. Beslutet kan dock överklagas fram till den 13 november.

Fakta: Kommentarer om beslutet

Hyresvärden: ”Det känns otroligt skönt”

Hyresgästen: ”De kommer undan med precis allt”

Hyresgästföreningen: ”Inte lämplig som hyresvärd”

Fakta: Tvångsförvaltning

Tvångsförvaltning innebär att en värd som inte sköter sin fastighet fråntas rätten att förvalta den under en begränsad tid.
Hyresnämnden utser då en tillfällig förvaltare, som under perioden står för driften och även får rätt att inkassera hyrorna i huset.

Läs också Nya lagar 2022: Hyresvärdar kan tvingas sköta om sina hus, rökare kan få böta för fimpar Hovrätten slår fast: fortsatt tvångsförvaltning av skandalhus Stal smink för 300 000 – nu tar han över tvångsförvaltat hus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.