Annons

Avslöjad av lukten – hyresvärd vill kasta ut cannabisodlare

Malmö Stora delar av lägenheten i Malmö var ombyggd för att kunna producera narkotika. Hyresvärden Heimstaden menar att bostaden i sig var ett brottsverktyg. Nu ska hyresnämnden avgöra om odlaren kan bo kvar, eller om han måste flytta efter över tio år som hyresgäst.
Polisen fotograferade fynden i lägenheten.

Mannen har redan dömts till fängelse i sex månader. Bakgrunden är cannabisodlingen som hittades i hans lägenhet i centrala Malmö för drygt två år sedan.

Enligt polisens rapport var det lukten i trapphuset som avslöjade vad som pågick innanför dörren. När de knackade på och ställde frågor berättade mannen direkt att det fanns narkotika där. Förundersökningsprotokollet visar en komplett cannabisodling med flera odlingstält, belysning och fläktsystem. Den torkade vikten av bladen uppgick till ett kilo.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Mannen ska ha även berättat för polisen om den höga elräkningen som odlingen orsakade, 1 500 kronor per månad. Han har hela tiden hävdat att han avsåg att konsumera all narkotika själv. Han dömdes först för narkotikabrott i tingsrätten och vintern 2019 även i hovrätten, efter ett överklagande.

Annons

Nu har hyreshusets ägare Heimstaden gått vidare med fallet. Målet är att få igenom en uppsägning av mannens hyreskontrakt. Värden vill att hyresrätten ska ses som förverkad eftersom den har använts för att begå brott. Alternativt att han misskött sina plikter som hyresgäst på ett sätt som gör att han inte längre kan bo kvar.

Läs ocksåEva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med denTvådelad bild: Till vänster Caroline Pettersson och Eva Byegård i vinterjackor, till höger Eva Byresgårds uteplats med en blommande rosa dahlia i förgrunden bakom ett trästaket. Rikshem ansökte till hyresnämnden om att få ta bort deras uteplatser.

Heimstaden skriver i sin ansökan att odlingen tagit så stor del av lägenheten i anspråk att den varit olämplig som bostad. Balkongdörren har stått konstant öppen eftersom den hemmabyggda ventilationen löpte ut där. Verksamheten i sig är att betrakta som “affärsmässig”, enligt Heimstaden. Fastighetsägarens bevisning bygger helt och hållet på material från polisen och domstolarna.

Annons

Nu ska hyresnämnden ta ställning till om odlaren kan bo kvar i lägenheten, eller om han måste flytta därifrån efter över tio år som hyresgäst.

Läs ocksåEx-missbrukare vill avromantisera drogmissbruket i bostadsområdenGenc Avdiu, tillförordnad områdesutvecklingschef på Bostäder i Borås och Malin Widerlöv från Kris.
Läs också Succé för ny metod mot knark och vapen i trapphusen – Riham: "Jag känner mer säkerhet" Kvinnas lägenhet var knarkcentral : ”Chockad, ledsen och besviken” Hade sex kilo knark och 900 000 i kontanter hemma – hyresgästen slipper straff

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.