Annons

Avtal för hyresgästerna i Malmfälten är klart

Kiruna I går kväll fick hyresgästföreningens medlemmar i Malmfälten förhandsinformation. Hyresgästföreningen och LKAB är äntligen överens om ett avtal som ger hyresgäster i stadsomvandlingarna en bättre ersättning.
Foto: Göran Lindh
Övergivna fastigheter i Malmberget.

Nyckel mot nyckel har varit Hyresgästföreningen region Norrlands utgångsläge när det gäller hyresgästerna i Kiruna och Malmberget. Det har också varit föreningens utgångsläge gentemot LKAB. Nu har många och långa möten äntligen gett resultat.
Avtalet är ett trepartsavtal mellan Hyresgästföreningen, LKAB och LKAB Fastigheter. Nära 2000 hushåll berörs i Kiruna och Malmberget. Hyresnivån i nyproducerade lägenheter i LKAB Fastigheters bestånd, som är ersättningslägenheter för de som ska rivas, fastställs till 1 150 kronor per kvadratmeter och år, i 2019 års hyresnivå.

– Hyresgästföreningen har under lång tid kämpat för rättvisa för de boende i Malmfälten och nu har vi kommit överens med LKAB om ett avtal som vi är nöjda med. Vår starka förhoppning är nu att bostadsbolagen i Kiruna och Gällivare, såväl privata som kommunala, följer efter och anammar samma modell för ersättning. I samverkan med LKAB fortsätter vi nu att arbeta för detta samt för att samhällsomvandlingen ska kunna genomföras på ett bra sätt, säger Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

I avtalet framgår också att flyttersättningen höjs från dagens två månadshyror eller ombesörjd flytt, till att bekosta sex månadshyror alternativt tre månadshyror inklusive ombesörjd flytt.
Hyrestrappningen som tidigare beslutats är samma som tidigare, vilket betyder full hyra först år nio. Flyttersättningen och hyrestrappningen gäller som tidigare alla hyresgäster som måste flytta i samhällsomvandlingen och har rätt till ersättning, oavsett hyresvärd.

Annons

– Vi vill att alla hyresgäster ska känna sig trygga under omvandlingsprocessen och därför har vi höjt flyttersättningen väsentligt. Vad gäller de lägre hyresnivåerna så är det en förhandling med Hyresgästföreningen som resulterat i nya hyresnivåer i vårt nyproducerade bestånd som är ersättningsbostäder. För oss är en god dialog med hyresgästföreningen en viktig del i samhällsomvandlingarna, säger Siv Aidanpää-Edlert, vd LKAB Fastigheter.

Även från regeringshåll kommer positiva omdömen kring avtalet:
– Jag är glad att det nu finns ett avtal som reglerar hyresgästernas rättigheter för de som tvingas flytta på grund av stadsomvandlingen i Kiruna och Malmberget. Många människor berörs och oron över vad förändringen innebär har varit stor. Nu gäller det för LKAB och de inblandade kommunerna att se till att bostadsbyggandet ökar och ersättningsbostäder finns för alla, säger bostadsminister Peter Eriksson.

Annons
Läs ocksåKrossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen"Ett bildmontage av en utbränd köksdel, en klocka och tabletter.
Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Kvinna hade nio hundar i lägenheten: ”Lukten går inte att beskriva” Första hyrorna avgjorda av skiljeman – resultatet: 5,3 procent i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.