Annons

Betalade för mycket i hyra – får tillbaka 87 500 kronor

Växjö Trots att hyran var förhandlad höjde hyresvärden hyran när en ny hyresgäst flyttade in. Nu får hyresgästen tillbaka 87 500 kronor, inklusive ränta, för att hon sedan 2007 betalat för mycket. Men i förlikningen ingår att hyresgästen måste flytta inom ett år. 

När det uppdagades för Hyresgästföreningen att hyresvärden lagt på omkring 1 500 kronor extra på hyran när den nya hyresgästen flyttade in, krävde Hyresgästföreningen återbetalning av hyran.

Det gick inte hyresvärden med på och parterna träffades i hyresnämnden; dels om återbetalning av hyra, dels för att värden sagt upp förhandlingsordningen, något som Hyresgästföreningen inte accepterade.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

När det gäller återbetalning av hyran så har parterna kommit överrens om en förlikning. Hyresgästen får tillbaka 87 500 kronor, inklusive ränta, och hyran sänks från 1 juli med 1 500 kronor.

Annons

– Det känns bra. Det är ju på grund av att det finns förhandlingsordning och framförhandlad hyra som vi kunnat hävda detta. Det som inte är så bra är att i förlikningen ingår att hyresgästen måste flytta inom ett år. Men både hon och vi ser det inte som hållbart att bo kvar. Det har varit en lång och jobbig period detta, säger Lida Zezovska, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Hem & Hyra har pratat med hyresvärden som inte vill uttala sig, annat än att han inte är nöjd med Hyresgästföreningen.

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

– De bara utnyttjar situationen, säger han.

Annons

Frågan om förhandlingsordningens vara eller inte, är inte beslutad av hyresnämnden ännu. Det handlar om fem lägenheter, inklusive den som hyresvärden bor i.

Fakta: Förhandlingsordning


En förhandlingsordning utgår från hyreslagen och ger spelreglerna för hur en kollektiv förhandling av hyran och annat som rör boendet ska gå till. Den innebär att hyresgästen själv inte behöver förhandla hyran med sin värd.
 Förhandlingsordningen medför skyldighet för hyresvärden att på eget initiativ förhandla med hyresgästorganisationen i frågor som hyreshöjning, standardförbättringar eller förändringar i boendet.
Den part som bryter mot förhandlingsordningen riskerar skadestånd.
Förhandlingsordningen kan sägas upp och hyresnämnden pröva om det är skäligt att säga upp den eller om det är mera rimligt att hyresgästernas villkor förhandlas kollektivt.

Läs också Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Lagändring prövad: "Oseriösa värdar som struntar i förhandling ska avskräckas" Här tar hyresgästerna strid mot kalla hem och dålig skötsel: ”Någon kommer ramla och skada sig snart” Ville förhandla hyran själv – blev skyldig 146 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.