HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Betalade överhyra – får tillbaka 20 000 kronor

Lund Mannen hyrde en lägenhet i Lund i andra hand i tio månader. Och betalade nästan dubbla hyran. Nu har fallet prövats av hyresnämnden.

Den förhandlade hyran för LKF-lägenheten i Lund var strax över 4 500 kronor. Men när mannen skrev på andrahandskontraktet hade förstahandshyresgästen saltat hyran rejält. 8 000 kronor i månaden skulle lägenheten nu kosta i stället.

Efter tio månader flyttade mannen ut och vände sig då till hyresnämnden för att få tillbaka det som han ansåg vara en överhyra.

Läs ocksåHär är allt du behöver veta om uthyrning i andra hand

Hyresnämnden håller med mannen. Hyran var för hög.  Förstahandshyresgästen tvingas därför betala tillbaka allt det som andrahandshyresgästen krävt: 21 450 kronor.

Mannen som hyrde i andra hand gick med på att betala en något högre hyra än den förhandlade eftersom lägenheten var möblerad. Dessutom ingick p-plats. Däremot ville förstahandshyresgästen ha betalt för sin hemförsäkring och det gick mannen inte med på.

Läs ocksåOrimlig lösning? De slåss om att vinna tillbaka din överhyra
Fakta: Överhyra - så funkar det!
  • Den som hyr ut sin hyreslägenhet i andra hand har normalt rätt att ta ut samma hyra som han eller hon själv betalar.
  • Om lägenheten hyrs ut möblerad har man rätt att göra ett påslag på hyran motsvarande 5-15 procent.
  • Hyr du i andra hand och misstänker att du betalar för mycket i hyra? Kontakta hyresvärden för att få reda på den förhandlade hyran. Är du medlem kan du vända dig till Hyresgästföreningen för att få hjälp.
  • Vill du ha tillbaka överhyra vänder du dig med en ansökan till hyresnämnden. Du kan få tillbaka överhyra för högst ett år och om du redan har flyttat ut måste ansökan lämnas till hyresnämnden senast tre månader från utflyttningsdatumet.
Läs också Så måste du göra för att få en bostad i andra hand: "Gäller att sälja in sig själv" Andrahandsuthyrning en miljardindustri – svenskarna drog in 2,6 miljarder i fjol Svårt för Skatteverket att kolla fusket: "Överhyrorna ser vi inte"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.