HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Blev uppsagd för att hyra ut svart – men bevisen räckte inte

Halmstad När polisen i Halmstad var i lägenheten drog de slutsatsen att hyresgästen hyrde ut svart till tre ensamkommande. Men polisens påståenden visade sig inte räcka.
Foto: Gry Ellebjerg

Polisen berättade för hyresvärden att när de var på plats i lägenheten bodde två ensamkommande 19-åringar där. Också en tredje bodde där men var inte på plats när de var det. Enligt vad polisen hade fått fram bodde hyresgästen som står på kontraktet inte alls i lägenheten. Polisen slutsats var att hyresgästen hyrde ut svart.

Enligt en tjänsteanteckning var det i mars i år som polisen gjorde en ”kontroll av lägenhet” i Halmstad. Vad som föranledde kontrollen är inte offentligt.

Läs ocksåToppchef köpte lyxvåning svart – nu kastas hon ut

I juni sades hyresgästen upp för olovlig andrahandsuthyrning.

Hyresgästen nekade och menade att han visst bodde i lägenheten och hade två inneboenden. Tidigare hade även en tredje bott där men den personen hade flyttat, dock utan att ändra sin folkbokföringsadress. Fallet drevs till Hyresnämnden i Göteborg.

Under sammanträdet vittnade en polisman om att polisen hade varit i lägenheten vid två tillfällen. Han hade dock personligen enbart varit där vid ett. I beslutet skriver hyresnämnden att vittnesmålet inte är tillräckligt som bevis för att hyresgästen inte bor i lägenheten.

Läs ocksåKrylbo: Lägenheter utan bygglov i före detta vårdcentral

Enligt hyresnämnden har polisen dragit en slutsats från samtal med två personer som var i lägenheten och ingen av dem sa någonting om att hyresgästen inte själv bodde där. De var också ganska nyanlända och missförstånd på grund av språkförbistringar kan inte uteslutas.

Nämnden skriver att hyresgästen har hörts under sanningsförsäkran och givit ”godtagbara” förklaringar till varför han själv inte var i lägenheten när polisen var där. Hyresnämnden konstaterar att det är hyresvärden som har bevisbördan.
Värden har heller inte före uppsägningen skickat hyresgästen någon rättelseanmaning.
Hyresnämndens beslut är att hyresgästen får bo kvar.

Läs mer: Polisens slutsats: Hyr ut svart till ensamkommande
Läs också: Här är allt du behöver veta om inneboende

Läs ocksåBetalade hyran för sent – nu måste Trosabon flytta
Läs också Boråskvinna förlorar sitt hyreskontrakt - nämnden oenig Öppnade inte dörren – blir av med kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.