Annons

Bostadsbrist hinder för nyanlända

Nyheter Bristen på hyresrätter är ett stort hinder för nyanlända invandrares etablering på arbetsmarknaden, enligt Arbetsförmedlingens senaste rapport.
Arbetsförmedlingen har sedan december förra året ansvaret för nyanlända invandrares etablering i samhället. I veckan presenterades en utvärdering av reformens sex första månader.
 
Det finns enligt Arbetsförmedlingen främst två problem som försvårar situationen för de nyanlända, bristen på SFI, Svenska för invandrare, samt bristen på bostäder.
 
För att kunna flytta till jobben krävs det att det finns någonstans att bo. Men där jobben finns, finns det inga lägenheter, enligt utvärderingen. Det gör att det ofta är tillgången på bostäder som styr var personerna hamnar, inte var de har störst chans till jobb.
 
Främst råder det brist på små hyresrätter, eftersom 72 procent av de som vänder sig till Arbetsförmedlingens bosättningssektion är ensamstående.  
 
Arbetsförmedlingen påpekar därför att det är viktigt att alla aktörer samverkar för att förbättra situationen och att kommunerna aktivt arbetar med sitt bostadsförsörjningsansvar.

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Värdarnas hårda krav – då får du nobben om du vill bo i Malmö Varningen – så mycket dyrare kan det bli om marknadshyra införs Fler vill ha ombildning – fyra av tio skulle tacka ja till att köpa Lättare för unga i Västmanland att få bostad Drygt 9 000 hushåll i Uppsala bor fel

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.