Annons

Brandskydd saknas i Krokomshus

Krokom Flera hyresgäster på Offerdalsvägen 16A där en brand inträffade för ett par veckor sedan saknade brandvarnare. Trots att Krokomsbostäder säger att de tagit beslut om att alla bostäder ska vara utrustade med brandskydd. Gunilla Boström på Hyresgästföreningen tycker inte att fastighetsägaren tar sitt fulla ansvar i frågan.

​Hem & Hyra har gjort en rundringning bland de hyresgäster som drabbades av en balkongbrand tisdagen den 10 maj. Alla utom en familj har nu fått flytta tillbaka efter sanering och städning.

Branden inträffade en vardagkväll vid halv nio på kvällen. De boende reagerade på lukten och sprang ut ur huset. Ingen skadades, men alla lägenheter utom en rökfylldes. Orsaken till branden tros ha varit en osläckt cigarett som fallit ner på några tidningar på en balkong.

Annons
ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Det hade kunnat sluta ännu värre. Fem av de åtta hushåll som Hem & Hyra talat med säger att de saknade, och saknar ännu, brandvarnare i sina lägenheter.

– Jag har inga anteckningar över vilka som har brandvarnare och inte, men jag vet att vi förut tagit beslut om att alla ska ha en, säger Krokomsbostäders vd Kenneth Karlsson. 

Annons
Men Hem & Hyras tidigare undersökning bekräftar hyresgästernas uppgifter. Bland de arton allmännyttor i Södra Norrland som deltog i enkäten uppgav tre att de inte fanns brandvarnare i alla bostäder – Bergs Hyreshus, Sköns Bostäder och även Krokomsbostäder.
Det sistnämnda kommenterade då sitt svar med: ”… men de som vill ha är välkomna att hämta hos oss”.
 
Gunilla Boström på Hyresgästföreningen tycker inte det är bra nog.
– Fastighetsägaren ska ta sitt ansvar och själva ta kontakt med hyresgästen. De ska få ordentlig information om vikten av att ha brandvarnare och dessutom få en installerad. Det är också bra om det görs uppföljningar för att se om exempelvis batterier behöver bytas, säger hon.

Läs också Vädjan till värden att laga elfel var förgäves – huset brann ner Satte kastrull under diskbänken efter brand – nu vräks mannen Rökte i sovrummet – grannar tvingades fly lågorna och katten dog Man döms – tände eld på hyresvärdens torp Två personer omkom i lägenhetsbrand i Östersund: "Fruktansvärt tragiskt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.