HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bygger för gemenskap i Kungsbacka

Kungsbacka Kungsbackas första trygghetsboende ska stå färdigt i vår. Hem & Hyra var med när de blivande hyresgästerna fick ta en smygtitt. Se filmen!

Kungsbackas nya stadsdel Kolla Parkstad fortsätter att växa. Ett av de senaste tillskotten är ett nytt trygghetsboende för hyresgäster över 65 år, som Hem & Hyra tidigare skrivit om. Byggherre är kommunala bostadsbolaget Eksta.

Bor man där så hyr man en egen lägenhet, men det ska också finnas gym, gemensamhetslokal med kök, bouleplan, grillplats, odlingsbäddar och en bokningsbar övernattningslägenhet för gäster.

Läs ocksåHåbohus har ombildning på gång: "Vill erbjuda hyresgästerna en bostadsresa"

En trygghetsvärd kommer att finnas på plats ett antal timmar varje vecka för att hålla samman aktiviteterna. Det ska också skapas ett boråd för hyresgästinflytande.

De 69 lägenheterna beräknas vara klara för inflytt i februari-mars 2018. Men redan under hösten har blivande hyresgäster kunnat gå husesyn.

– Jag har erfarenhet sedan tidigare av trygghetsboende, det är ett bra sätt att bo, säger Anita Eklund-Lykull, 75.

Läs ocksåMisstänkte olovlig piercing – kvinnan får behålla lägenheten efter värdens missar

Hon bor för närvarande i Halmstad men ser fram emot att flytta tillbaka till Kungsbacka, där hon har sina rötter.

Enda problemet är att nyproduktion kostar. Hyran för en etta i huset är mellan 5 075 och 7 950 kronor. Dessutom tillkommer en serviceavgift på 1 400 kronor.

– Naturligtvis skulle man önska att det var billigare. Det är inte för inte som jag valt minsta möjliga lägenhet, säger Anita Eklund-Lykull.

Läs ocksåSkånepolis om Tunna blå linjen: "Jag hade sagt ifrån"
Gull-Britt Persson tänker använda klädkammaren som sovalkov. ”Jag tycker det blir jättefint, det ska bli så roligt att flytta hit” säger hon.

En annan framtida hyresgäst är Gull-Britt Persson, 81. Hon lämnar en villa några hundra meter bort i ”gamla” Kolla.

– Det har blivit för jobbigt att ha eget hus. Då kan väl den här boendeformen vara bra. Jag behöver ingen egen trädgård och här bor man inte ensam, säger Gull-Britt Persson.

Hon känner redan flera av sina blivande grannar i huset.

– De är ensamma damer de med. Många vill säkert umgås, så det blir nog ett springande.

Läs också Efter granskningen: Nu ifrågasätts Göteborgs jakt på felskrivna Samarbete kring adresser avslöjade storskaligt bidragsfusk

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.