Annons

Cornelis återuppstod i Hökarängen

Hökarängen Cornelis Wreeswijk lämnade innerstan på 60-talet för en hyresrätt i Hökarängen. I går uppträdde en trio som spelade Cornelislåtar – ett stenkast från vislegendens gamla lägenhet.

Cornelislåten ”Kors vad fest i denna by” strömmar ur bandspelaren i källarlokalen ”Kryddhyllan” på Korintvägen 6 i Hökarängen.

I låten sjunger visdiktaren om sin tid som småbarnspappa i en hyresrätt i 60-talets lite brutala Hökarängen. ”Fråga Jack om vad han tror, gangsters i terrängen finns det överallt, min bror, här i Hökarängen”. Andra rader i låten handlar om ilskna vicevärdar som öppnar upp sin breda trut.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Han bodde på Saltvägen en bit härifrån, och därför bjuder vi självklart på salta pinnar i kväll, säger sångerskan Helena Eriksson, till publiken som består av cirka 20 barn och vuxna, som samlats för att lyssna på henne, gitarristen Kenny Håkansson och Björn Lundquist på kontrabas.

Idén till spelningen fick Helena Eriksson och Solveig Forsgren i den lokala hyresgästföreningen Kryddan när de pratade om hur de skulle locka fler boende till föreningens månadsträffar.

Annons

– Det är jättekul att det kom så många, helt klart över förväntan säger Helena Eriksson som öppnar för en ny minikonsert i höst.

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

Under 45 minuter betar bandet av låtar som Personliga Persson, Jag hade en gång en båt, Balladen om Fredrik Åkare och den söta fröken Cecilia Lind och Somliga går med trasiga skor. Mellan låtarna berättar Helena Eriksson historier om vissångarens liv.

Barnen har fullt upp med att äta salta pinnar och dricka äppeldricka. När det är dags att spela I natt jag drömde, delar Helena ut låttexter ut till publiken som stämmer upp i allsång.

Annons

Hyresvärden Heba är med och sponsrar med lokal, spelningen och månadsträffarna.

Läs ocksåHyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

 

Läs också Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt Var fjärde ung vuxen bor kvar hos föräldrarna - de flesta mot sin vilja

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.