Annons

Dåligt skött, erkänner Svenska Bostäders vd

Stockholm Vi har inte skött detta bra. Det erkänner Svenska Bostäders vd Göran Wendel. Inför de 400 demonstranterna i Husby lovade han på torsdagskvällen att bolaget nu ska föra en ordentlig dialog med de boende och Hyresgästföreningen om upprustningen av området.

Men när Arne Johansson från nätverket Järvas Framtid tyckte att bolagets flyttvärdar trakasserar hyresgäster och krävde att de stoppas så undvek Göran Wendel frågan.

– Vi ska sätta oss ned med Hyresgästföreningen i nästa vecka, det är ju bara några dagar dit, sade han efter uppvaktningen.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Men hyresgäster som vi talat med hävdar att flyttvärdarna försöker få dem att skriva på ett papper där de godkänner renoveringen och därmed också att de ska flytta. Varför agerar ni så, Göran Wendel?

– Nja, flyttvärdarna går runt och informerar hyresgästerna och frågar dem hur de vill ha det och vart de vill flytta under tiden.

Så de försöker inte få hyresgäster att skriva på ett sådant papper redan nu?

Annons
Läs ocksåStockholms kommunala bostadsjättar kräver 7,8 procent i hyreshöjning: "På tok för högt"

– Det känner jag inte till.

I början av november skickade ni ut information till hyresgäster om att de måste flytta och att hyran efter renoveringen skulle höjas med upp till 75 procent. Var det smart?

– Det var inte bra. Vi har inte utvecklat dialogen på ett bra sätt. Men det ska vi göra nu. Vi vill inte köra över de boende, absolut inte.

Läs ocksåHyresgäster får miljonersättning för bullerstörningar

Ni ska skapa ett så kallat referenskvarter med nyproduktionsstandard. Där beräknar ni att hyran blir 9 500 kronor för en trea. Blir övriga lägenheter i Husby lika dyra efter renoveringen?

Annons

– Nej. Hyran du nämnde är för en fyrarummare och vi har heller inte förhandlat om hyrorna med Hyresgästföreningen, så vi vet inte var de hamnar. Men visst, det kanske kan bli där någonstans i just det fallet. Men det är tänkt att lägenheterna i Husby ska renoveras i olika grad och med olika höga hyror. I dag är hyrorna i Husby rätt låga.

Vart ska de boende flytta under tiden? Finns det så många lediga lägenheter i Husby?

– Ja, det finns lediga lägenheter och det brukar bli 200-300 lägenheter lediga under ett års tid. Sedan finns ju hela Järvaområdet också. Så även om inte alla kommer att kunna flytta tillbaka till sin tidigare lägenhet, så kommer de ändå att kunna bo kvar i området.

Läs också Hyresgästerna i världskända "Sockerbiten" i Björkhagen värnar om sitt hus: "Vi behöver en egen arkitekt" Överenskommelsen klar – hyrorna höjs för 165 000 Stockholmare Efter fem års arbete: Stockholms nya hyresmodell skrotas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.