Annons

Dåligt tryck på villavagnar i Ed

Dals-Ed I höstas ställde kommunala Edshus upp sina första nyinköpta villavagnar på en camping i Ed. Den väntade rusningen uteblev. Hälften av vagnarna står kvar hos leverantören. Fyra är i dag uthyrda. Kostnaden för satsningen är närmare sju miljoner kronor.

​Det senaste året har tekniksupportföretaget Sykes expanderat i Ed. Länge var bostadsbristen på orten ett orosmoln som ansågs försvåra rekryteringen av ny personal. Kommunala Edshus presenterade en plan där ombyggnaden av en affärslokal till smålägenheter och inköp av villavagnar för uthyrning var två delar.

Edshus köpte in 20 nya villavagnar. De skulle fungera som en tillfällig sluss till den vanliga bostadsmarknaden. Men intresset har varit minst sagt svalt.
– Ungdomarna är betydligt mer benägna att pendla än någon kunnat tro. Många åker buss från Åmål, Bengtsfors och Uddevalla, säger bostadsbolagets vd Claes Hellberg.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Prislappen per vagn, inklusive installation, inköp av husgeråd och annat som ingår i hyran, är omkring 350 000 kronor. Claes Hellberg håller med om att detta var en stor ekonomisk investering. Men han tycker inte att inköpet var ett misstag.
– Egentligen hade vi inte så mycket till val, vi var tvungna att visa Sykes hur vi skulle lösa bostadssituationen. Men det var en missräkning att så många skulle pendla till jobben.

Annons

För att öka intresset ställde Edshus upp en visningsvagn vid Sykes parkering under gårdagen. Anställda vid företaget och gymnasieelever från det närbelägna gymnasiet Utsikten bjöds in.
Tidvis var det trångt i vagnen, men om det ledde till fler hyresgäster är för tidigt att säga. 

Hur lång uthållighet har ni när det gäller att få vagnarna uthyrda?
– Vi kommer att följa utvecklingen och stämma av månadsvis. Men jag tror ända att det finns ett behov av villavagnarna. De är ett bra första alternativ, speciellt för anställda som kommer från Norge, Danmark och Finland.
Satsningarna är upphängda på ett företag. Edshus kamrer Gösta Schagerholm ser ändå inte detta som något större riskprojekt.
– Vagnarna kan vi sälja, vi har redan haft intressenter. Möbelhuset köpte vi billigt och där har vi ännu inte påbörjat något arbete, säger han.

Annons
Läs ocksåRäddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör
Läs också Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Tranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.