Annons

De får bygga de nya Stockholmshusen

Stockholm Fyra entreprenörer får vara med och bygga de nya Stockholmshusen. NCC tilldelas flest i ett första läge. Med på listan finns även trähusföretaget Lindbäcks bygg AB från Piteå.

Fyra entreprenörer, tre mer väl kända: NCC, Skanska, Einar Mattsson och så Lindbäcks Bygg AB. Det senare ett företag som specialiserat sig på produktion av trähus och som just nu expanderar kraftigt med vad de själva uppger ska bli Europas modernaste produktionsanläggning av flerbostadshus. Så många blev kvar sedan upphandlingsprocessen av Stockholmshusen avklarats.

 Håkan Jansson, inköpschef på Svenska Bostäder berättar att sex företag var med från början men att två av dessa inte klarade de kvalificerade kraven. Stockholmshusen har lanserats som ett billigt byggalternativ, 25 procent lägre kostnad mot normalfallet, men byggkostnader har inte varit ett unikt utslagsgivande kriterium i upphandlingsprocessen. Valet har gjorts efter en sammanställning av projektmål på energiförbrukning (55 kw per år och kvadratmeter). En totalkostnad på 28000-30 000 kronor per kvadratmeter, ledtidsmål för den administrativa stadsbyggnadsprocessen 2015-2018 och konceptmål som ska säkerställa att Stockholmshusen blir ett koncept och byggs till rätt kostnad och rätt tid. Och slutligen, en beskrivning av hur företaget ska genomföra uppdraget.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi har nått ett extremt bra utfall. Det här är trovärdiga entreprenörer, säger Håkan Jansson.

Annons

Lindbäcks Bygg har specialiserat sig på fastigheter i trä. Det är extra roligt, tycker Håkan Jansson, eftersom det har varit ett önskemål från staden. Men oavsett grundkonstruktion ska husen ge ett enhetligt intryck berättar Mikael Källqvist, ordföranden i styrgruppen för Stockholmshus.

– Stål, betong, trä… Stommen kan vara olika men det är vad som döljer sig bakom fasaden. De som går på gatan ska känna igen att det är ett Stockholmshus, säger han.

Läs ocksåTvå nya sexvåningshus byggs i Gällivare

I upphandlingen har de olika företagens skattade förmåga till slut omsatts i tilldelat volym. NCC har då fått 25-50 procent av projektet. Skanska 15-25 procent, Lindbäcks bygg AB lika mycket vilket motsvarar ett maximalt antal om 1200 lägenheter fram till 2020. Einar Mattsson kan räkna med 10-15 procent. Exakta tal får framtida omständigheter avgöra.

Annons

Totalt planeras upp till 5000 lägenheter till en uppskattad kostnad av tio miljarder kronor. Den första etappen med en omfattning av 500 lägenheter ska börja byggas 2017.

Läs också Pitebo bygger i Blåbärsskogen Hälften hyresrätter i ny Malmöstadsdel P-platser blir nytt bostadskvarter Över tusen nya lägenheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.