Annons

De räddade sitt hyreshus

Stockholm ​Från och med juli stoppas ombildning till bostadsrätt i flera bostadsområden. I Gröndal lyckades Björn Holmström och Päivi Palomäki lyfta diskussionen om räntelöften och kvadratmeterpris, samtidigt som grannsämjan hyresgäster emellan räddades kvar.

​På Skonertvägen, precis invid Essingeleden, ligger bostadsområdet inbäddat i försommargrönska. I vintras stod området inför ombildning till bostadsrätt och ett par hyresgäster tyckte diskussionen var för ensidig. Björn Holmberg berättar:

– Efter första stämman kändes det som att alla tänkte åt samma håll. Vi ville öppna för en annan diskussion. Jag skrev ihop ett brev till grannarna, det är ett stort beslut och det behöver man få tänka över det ur olika perspektiv.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Efter en andra köpstämma, där bara ett par röster saknades, och ett nytt brev till grannarna, kom ett anslag upp i trapphusen där ett par ifrågasatte värderingen av lägenheterna. Fler började backa och på den sista köpstämman var det långt ifrån majoritet för ombildning.

– Det blev otrevligt, jag fick inte yttra mig eftersom jag var kritisk, säger Päivi Palomäki. 

Annons

Hon har bott här, i olika lägenheter, sedan hon var 23 år. Nu är hennes barn så gamla och snart på väg hemifrån.

Läs ocksåEfter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation

– Ett argument är att man ska tänka på barnen. Det gör jag, var ska de bo om det inte finns några hyresrätter kvar? De få nya som byggs är alldeles för dyra, suckar Päivi.

– Därför är det viktigt att granska ombildningen ur olika perspektiv. Efter sista stämman fick vi dunkar i ryggen av grannar som tyckte det var himla skönt att någon vågade säga ifrån, säger Björn. 

Annons

– Det bästa är att vi fortfarande har bra stämning i husen. Nu hälsar vi glatt på varandra igen, säger Päivi Palomäki.

Läs ocksåEfter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar stridMäklare inblandad i ombildningsfiffel
Fakta: De räddade sitt hyreshus

Läs också Definitivt stopp för ombildningar i Göteborg Borgerlig allians vill ombilda kommunala hyresrätter i Nynäshamn Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.