Annons

De ska protestera mot lyxrenovering

Stockholm Många Husbybor är missnöjda med Svenska Bostäders upprustningsprojekt ”Järvalyftet”. Adalgisa Valente kan tvingas flytta ifrån sin lägenhet.- Jag är pensionär och har inte råd att betala över 7 000 kronor i månaden för en tvåa, säger hon. På torsdag går de man ur huse och demonstrerar mot lyxrenovering av Husby och hela Järva.​

Det pågår en upprustning av bostadsområdena på Järvafältet. Allmännyttiga företaget Svenska Bostäder ska årligen satsa100 miljoner kronor till att renovera och piffa upp sina fastigheter. De norra stadsdelarna Akalla, Hjulsta, Kista, Tensta och Husby ska bygga bort sina dåliga rykten samt förvandlas till attraktiva bostadsområden.

– Renovera lägenheter får Svenska Bostäder gärna göra. Däremot behöver bostäderna inte utrustas upp till lyxnivå med skyhöga hyror som resultat, säger Adalgisa Valente som är hyresgäst på Trondheimsgatan där Svenska Bostäder planerar göra en omfattande ombyggnation.
Hennes vänner Christina Palm och Jenny Hägglund ger stöd.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Även om det här inte gäller mitt hus just nu så vet jag att det finns liknande planer för hela Husby. Säger vi inte ifrån redan nu kommer hyresvärdarna att tro att det här är ett helt acceptabelt sätt att behandla oss som har våra hem i miljonprogramsområdena, säger Jenny Hägglund.

Annons

– Jag tycker att det är en medmänsklig skyldighet att lägga sig i när en hyresvärd utnyttjar sin maktställning gentemot mina grannar på det här sättet, fortsätter hon.
Att bostäderna i miljonprogrammet behöver renoveras håller alla tre med om.

– Jag tror att ortsnamnen Akalla och Husby faktiskt kommer att försvinna. Förr tillhörde vi Spånga. I framtiden kommer nog dessa stadsdelar att ingå i stor Kista med ekonomisk välbärgade invånare, säger Christina Palm som liksom Adalgisa Valente varit bosatt i Husby i drygt 30 år.

Läs ocksåFördubblad p-avgift efter bostadsbolagets räntesmäll – hyresgästen Nathalie: ”Känns väldigt överdrivet”Nathalie Lundberg, halvkroppsporträtt, står med vit vinterjacka och långt hår på sin oskottade parkeringsplats som hon har sagt upp. I bakgrunden till höger en P-skylt, till vänster ett höghus med sol på, i mitten två träd och en envåningsbyggnad. Längre bak bostadshuset i tegel. Höjda parkeringsavgifter är ett av många sätt ränteläget påverkar hyresgästers vardag.

Demonstrationen kommer att starta på Husby torg klockan 17.00. Arrangör av protestmarschen är nätverket Järvas framtid som består av hyresgäster och olika lokala föreningar.
 Under parollen ”Nej till lyxrenovering av Husby och hela Järva” kräver de boende bland annat ett rådrum, dialog med bostadsbolag och politiker, för demokratisk diskussion under minst ett år. Dessutom ska Hyresgästföreningen förhand-la om hyrorna men inte gå med på för hög hyresökning. Bostadsbolaget önskar höja hyrorna upp till 70 procent. En tvåa som idag har en hyra på 4400 kronor kan komma att höjas upp till 7400 kronor.

Annons

– Nu hoppas vi att Svenska Bostäder kommer att lyssna och ta hänsyn till våra synpunkter, säger Adalgisa Valente.​

Läs också Hyresvärden bygger padelbana – och vill samtidigt höja hyran Invigning av mötesplats i centrum startskott för satsning på Porsön Här slipper hyresgästerna höjd hyra vid renovering Chockhöjd hyra för flera tusen hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.