Annons

Invigning av mötesplats i centrum startskott för satsning på Porsön

Luleå Efter åratal av förfall rustas Porsön i Luleå upp. "Det är ett steg i rätt riktning", säger Thomas Sundqvist i bandet Järnfabriken som spelade på invigningen av en ny mötesplats i centrum. Han är själv uppvuxen i området.
Foto: Ulrika Vallgårda
Bandet Järnfabriken spelade vid invigningen.

Bostadsområdet Porsön i Luleå, där även universitetet ligger och där många studenter bor, har i perioder klassats som ett problemområde. Det har förekommit både överfallsrån och anlagda bränder i byggnader och bilar. Liberalernas dåvarande partiledare Jan Björklund twittrade under ett besök 2017: ”Luleå i dag. Besök hos polisen med rundvandring i Porsön, stadsdel med hög kriminalitet och utanförskap.”

Området har dessutom varit oerhört nerslitet trots ideliga påstötningar från de boende.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

På senare år har det byggts en ny lekplats där den nedbrunna bagarstugan låg. Det byggs nya hyreslägenheter där tidigare Strandens förskola låg. Nu satsar Luleå kommun på en upprustning även av centrum och i dagarna invigdes en liten mötesplats med utemöbler mellan affären och skolan. De närmsta veckorna ska man hålla medborgardialog med invånarna om vilka ytterligare åtgärder de önskar.

Kommunstyrelsens vice ordförande Anders Josefsson (M) var med och invigde ”Mötesplats Porsön”.

Läs ocksåFlest bilinbrott i Luleå

– Porsön är viktigt Luleå, ett skyltfönster för alla våra studenter, och de som bor här förtjänar ett tryggt och säkert område. Det har ju under en tid upplevts som ganska otryggt och mörkt och det har förekommit flera incidenter, så det behövs absolut en nystart och uppfräschning. Vi vill ha ett tryggt, trevligt och trivsamt centrum för både boende och studenter, säger han.

Visserligen har det blivit betydligt bättre de allra senaste åren, menar han, men det finns fortfarande mycket att jobba med.

Anders Josefsson och Anja Johansson invigde den nya mötesplatsen i Porsö centrum.

Den andra invigningstalaren, byggnadsnämndens ordförande Anja Johansson (S), instämmer:

Annons

– Porsön är ett bra bostadsområde att bo i. Vi vill att det ska fortsätta vara det och med den blandning av bostäder som finns med villor och hyreslägenheter. Vi fortsätter att bygga ut och renovera här och då är också centrum väldigt viktigt, säger hon.

Själv blir hon nostalgisk när hon kommer till Porsön. När området var helt nytt på 1970-talet flyttade hon in i en lägenhet på Docentvägen för att plugga på högskolan.

På den tiden, minns hon, var dörrarna till husen orange, blå eller gröna.

Läs ocksåHyresgäster känner sig minst trygg i parkerBild på Rikshems GPS-knapp som använts i projektet Trygghetskollen.

– Jag hade en orange dörr och det innebar att alla dörrhandtag inomhus var orange, liksom duschslang och toalettsits och tapeterna i köket och hallen var orangeblommiga. Det var en fantastiskt fin lägenhet.

Vid invigningen spelade bandet Järnfabriken, vars frontfigur Thomas Sundqvist själv är uppvuxen på Porsön och har skrivit flera låttexter om det.

– När jag var ung var det jättelivat på Porsön. Det var alltid ungdomar i centrum, konserter i matsalen, spelningar på fritidsgården eller fest bakom kyrkan, men det var aldrig någon som behövde känna sig rädd.

Thomas Sundqvist som sjunger och spelar akustisk gitarr i Järnfabriken tycker att Porsön har blivit otryggt och att det behövs en förändring.

På senare år har det blivit annorlunda, menar han.

– Folk är rädda, det är förfallet, skräpigt, skitigt, folk blir rånade och det eldas bilar. Det är obehagligt och inget roligt att komma hit.

Annons

Han önskar att man ska hitta tillbaka till hur det var när han var ung och välkomnar kommunens satsning.

– Jag känner att den är mer än välbehövlig. Det är alldeles för lite men det är ett steg i rätt riktning. Framförallt är det viktigt med belysning.

Michaela Renberg, hyresgäst i området, tycker att satsningen är bra men tror också att det behövs fler övervakningskameror.

Michaela Renberg som bor i en lägenhet på Assistentvägen kom till invigningen. Även hon tycker satsningen är lyckad.

– Det har ju blivit kanonfint tycker jag. Sedan kanske det också skulle behövas lite fler bänkar något för de mindre barnen.

Vad tror du att Porsön behöver för att bli ett tryggare område som de pratar om?

– Det kanske faktiskt behövs lite fler övervakningskameror för det händer faktiskt en hel del här. Nu har det varit lugnt ett bra tag, men det har väl varit någon bilbrand.

Läs också Vardagen i hyresrätt blir pianokonsert i Luleå Hyresvärden bygger padelbana – och vill samtidigt höja hyran Oro för hyreshöjningar efter nya renoveringar hos Rikshem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.