Annons

De tre toppar löneligan i Skåne

Malmö Terje Johansson basar över Skånes största bostadsbolag och har den högsta lönen med 117 000 kr i månaden. På andra plats kommer Ängelholmshems vd Benth Jensen med 116 000 kr.

Det är stor spridning bland de skånska vd-lönerna. Det visar Hem & Hyras granskning. Bland de som arbetar heltid skiljer det som mest 66 000 kronor i månaden. I den övre halvan finns vd:arna för bland annat LKF, Burlövsbostäder och Trelleborgshem.

Generellt avgör storleken på bolaget även lönen, men inte alltid.Vd:n för förhållandevis lilla Vellingebostäder har till exempel en lön på 86 000 kronor i månaden.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

När Terje Johansson lämnade det kommunala bostadsbolaget i Halmstad för vd-posten för MKB i Malmö gick han från en lön på 83 000 kronor i månaden till 110 000 kronor. Sedan dess lönen höjts med 7 000 kronor. Sett till hela landet ligger han på plats elva. Storleken på lönen är han dock inte intresserad av att kommentera, han pratar hellre om vad han gör som vd.

– Frågan om lönen tycker jag att du ska ställa till min arbetsgivare, säger han.

Vad gör du som vd?

Läs ocksåStora skillnader i vd-löner

– Jag leder och fördelar arbetet för 300 personer på MKB. Alla vi som arbetar på MKB arbetar för att skapa ett bra boende för våra hyresgäster och för att öka byggandet. Det gör vi tillsammans, säger Terje Johansson.

Annons

Vad är det roligaste med att vara vd?

– Det är fantastiskt. Det är jättelätt att gå till jobbet när man arbetar på ett bolag som är med och utvecklar Malmö. Bostäder är den viktigaste välfärdsfrågan tillsammans med arbete, säger Terje Johansson.

Läs ocksåStörst bolag ger inte högst vd-lön

Ängelholmshems vd Benth Jensen, intar andraplatsen på vd-lönelistan med sina 116 000 kronor i månaden. Han tycker att lönen är rimlig.

– Den är rimlig i förhållande till de verksamheter jag bedriver. Jag är vd för två separata bolag. Ett som sköter Ängelholmshem och ett som sköter kommunens fastigheter som exempelvis dagis, skolor och vårdboende. Jag har dessutom personalansvar för 70 personer.

När Hem & Hyra granskade vd-lönerna för två år sedan var det bara fem som hade en lön över 80 000 kronor. Nu är det dubbelt så många.

Annons

Den bäst betalda kvinnliga vd:n är Helena Fremle vid Landskronahem. Hon har en månadslön på 89 000 kronor. Totalt är det 31 vd:ar och av dem är sex kvinnor.

Här kan du läsa mer om Hem & Hyras artiklar om vd-lönerna i Sverige.

Fakta: Det här gör en vd

Vd är den högsta befattningen inom ett aktiebolag och ansvarar för företagets verksamhet och utveckling. Vd ansvarar för styrelsehandlingar och är den som tar fram underlag till styrelsens beslut. Vd är ansvarig för sina egna, sina medarbetares och konsulters beslut. Vd ansvarar också för att verksamheten följer lagar, ägardirektiv och andra policys som styr verksamheten.

Källa: Sabo

Läs också Så mycket tjänar din vd Vanligt med fallskärm för kommunal vd Högst vd-lön hos Partillebo– störst ökning i Gårdsten

De tre toppar löneligan i Skåne

Malmö Nära 100 000 kronor tjänar de bäst betalda direktörerna för de kommunala bostadsbolagen i Skåne. Sonny Modig, vd för MKB i Malmö, tjänar mest.

Sonny Modig, vd för det största kommunala bostadsbolaget i Skåne MKB, tjänar mest jämfört med sina kollegor i Skåne. Nästan lika mycket tjänar Stephan Björkestrand som är vd för lilla Vellingebostäder.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Tradition är förklaringen till Stephan Björkestrands förhållandevis höga lön. Han hamnar på tredje plats i lönetoppen i Skåne samtidigt som bolaget han bestämmer över enbart har 816 lägenheter.

– Generellt är det så att chefslönerna i Vellinge är höga och min lön sätts i förhållande till lönestrukturen i kommunen, förklarar Stephan Björkestrand.

En annan förklaring till lönen på 92 000 kronor är att att han också är vd för kommunala Vexab som förvaltar kommersiella lokaler och industrifastigheter. Från det bolaget får han ingen lön utan det uppdraget är inbakat i vd-lönen från Vellingebostäder.

Läs ocksåHyresgästföreningens högsta företrädare tjänar över miljonenMarie Linder och Jonas Nygren

Den 59-årige Stephan Björkestrand har alltid arbetat inom Vellingekommun, som vd för Vellingebostäder sedan 1990.

Annons

– Jag har haft det bra så därför har jag stannat. Det är både lönen och de trevliga hyresgästerna och att arbeta i en expansiv kommun som gör att jag har stannat så länge, säger han.

Det kommunala bostadsbolaget i Malmö, MKB, betalar ut den högsta lönen. Vd:n Sonny Modig får 98 000 kronor i månaden. Sett till hela landet hamnar han på plats 16 i löneligan av drygt 270 kommunala bostadsbolag.

Läs ocksåSå mycket tjänar bostadsledarna i Storgöteborg

– Det är inte så märkligt att jag har högst lön eftersom MKB är största bolaget. Jag tycker nivån på lönen är välavvägd i förhållande till det ansvar som kommer med att vara vd. Motsvarande position inom privata fastighetsföretag har betydligt högre lön, säger Sonny Modig.

MKB:s fastigheter är värda 19 miljarder kronor och den årliga budgeten är på 1,7 miljarder.

– Det är inte varje dag jag känner mig helt trygg med att ensam bära ansvaret, om det skulle gå dåligt för bolaget, men jag vet att den kunskap och kompetens som bolaget sammantaget besitter, utgör en trygghet även för mig, säger Sonny Modig.

Annons

Vd:n för ett aktiebolag är tillsatt av företagets styrelse och ansvarar för allt som sker inom företaget.    

 

Läs också Så mycket tjänar din vd Störst tjänar mest men också minst Järfällahus hemlighåller vd-lönen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.