HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

De vann strid om renovering

Norrköping Familjen Chabo kämpade i flera år för att bristerna i lägenheten skulle fixas. Det slutade med seger och nu har Östgötaporten till sist renoverat bostaden.
Foto: Jakob Kindesjö
Chamoun Chabo i familjens nyrenoverade trea i Norrköping.

Chamoun Chabo visar stolt runt i familjens trea på Timmermansgatan. Skillnaden är stor mot när Hem & Hyra hälsade på senast. Då i höstas var listan lång med olika brister. Allt från hål i golvmattan, rostiga rör i badrummet, ruttet trä under diskhon, tak som behöver ny färg och nednötta tapeter som inte bytts på över 19 år.

Men nu doftar det av målarfärg och på väggarna hänger det nya tapeter.

Läs ocksåTornen rustas i Hageby

– Jag är supernöjd. Allt har blivit som vi ville ha det. Nu känns det som om vi har ett hem och vi kan bjuda hem folk. Det är mycket roligare att städa nu, säger Chamoun Chabo.

Innertak och dörrar har målats, köksfläkten har bytts ut och även rostiga rör och trasiga golv har blivit åtgärdade. Under vårt besök håller målarfirman på att göra klart det sista ute på balkongen.

– Vi fick mer än vad det stod att de skulle göra. De målade om alla luckor i köket och har satt dit nya handtag, förklarar Chamoun Chabo.

Läs ocksåUtemiljön rustas upp i Hageby

Men vägen till att få lägenheten renoverad har varit lång. Familjen har påtalat bristerna för hyresvärden i flera år och i somras fick de nog och vände sig till hyresnämnden.

Beslutet där blev unikt. Östgötaporten tvingades till ett åtgärdsföreläggande, vilket inte skett i Östergötland på över fem år. Bolaget fick fram till siste mars i år på sig att åtgärda bristerna i familjens lägenhet annars hotade ett vite på 25 000 kronor.

– Vi har fixat allt det vi skulle göra nu, säger David Lood, regionchef på Östgötaporten.

Läs ocksåUtemiljöer rustas i Norrköping

Hyresnämnden beslutade även att familjen skulle få ersättning för de brister som varit i boendemiljön.

– Vi fick 5 000 kronor i avdrag på hyran. Det känns jättebra. Det enda som är synd är att det behövde ta så lång tid. Men nu har vi lärt oss hur det funkar, säger Chamoun.

Läs också De vill råda bot på sopslarvet Sopslarv kan ge höjda hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.